Search

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava

Zima donosi svoje pa se valja prilagoditi!

Urednik: BURO.


Image: Sanjin Kaštelan

Tjelovježba je izuzetno važna za zdrav imunološki sustav, a vježbanje joga asana uz pravilan dah pozitivno utječe na imunitet. Slijedite ovih pet jednostavnih joga pozicija...

Zima je pred vratima, a s njom i razne viroze i prehlade. S jednom takvom borim se već desetak dana pa sam odlučila dati vam nekoliko savjeta kako ne biti kao ja, već se držati one stare: "bolje spriječiti nego liječiti". Da sam ih sama slušala, sada bih vjerojatno bila vani i družila se s prijateljima na kuhanom vinu, a ne doma s toplim čajem od đumbira, meda i limuna. U svoju obranu, protekli mjesec bio je intenzivniji no inače; u mjesec dana sam surfala u Maroku, vodila radionicu u Moskvi te bila na edukaciji u Njemačkoj. S tim je tempom bilo teže napraviti prostora za uobičajene zdrave navike i rituale. No, tješim se da je lijepo malo biti i doma.

Zimi nam treba više odmora i puno topline; topla odjeća i obuća, ali i topla hrana poput juha i variva te topli napitci. No, osim odmora, pravilne prehrane te suplemenata i raznih  pojačivača imuniteta, tjelovježba je izuzetno važna za zdrav imunološki sustav. Pozicije poput "ribe" i "stola" otvaraju prsni koš, stimulirajući prsnu žlijezdu, izuzetno važan organ imunološkog sustava. Inverzije poput stoja na ramenima pospješuju cirkulaciju i izmjenu limfe, a rotacije kralježnice stimuliraju limfne žlijezde te masiraju unutarnje organe, što je važno za stimulaciju slezene i drugih vitalnih organa. Relaksacija je jednako važna kao i dinamične pozicije jer umiruje tijelo i um te smanjuje stres.

Ako niste u mogućnosti redovno vježbati u nekom joga centru, ovaj slijed asana možete odvježbati i kod kuće. Vježbajte u toploj i prozračenoj prostoriji. Dobro bi bilo i malo se zagrijati. Ako znate slijed, napravite jedan "pozdrav suncu", a ako se ne možete zagrijati, kako god želite; primjerice pustite svoju omiljenu pjesmu i otplešite. Za čitav slijed potrebno je desetak minuta, a vježbati je najbolje ujutro, međutim ako ujutro ne stižete, bilo koje doba dana je u redu, osim kasno navečer.

1. "Stol"

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava (фото 1)

Sjednite na prostirku, savinite koljena, stopala su paralelna i u širini kukova. Spustite ruke dvadesetak centimetara iza stražnjice s prstima prema tijelu. Na udah podignite kukove i dišite pet udaha i izdaha. Pazite da glava ne visi te svakim udahom pokušajte kukove podići još malo više prema gore. Na izdah se spustite dolje pa, ako želite, ponovite do tri puta.

2. "Riba" 

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava (фото 2)

Lezite na pod spojenih i ispruženih nogu, s rukama uz tijelo. Na udah se podignite na podlaktice, dižući prsa prema gore i vrh glave na pod. Pridržavajte se rukama i pazite da ne stavljate puno težine na glavu. Zadržite poziciju pet udaha i izdaha te, ako želite, ponovite do tri puta. 

3. Rotacija kralježnice

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava (фото 3)

Savinite oba koljena te ih spustite u jednu stranu, a glavu okrenite na drugu. Koljena nije potrebno spustiti do kraja na pod. Dišite polagano i svjesno pet udaha i izdaha na svaku stranu.
4. "Polusvijeća"

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava (фото 4)

Podignite noge i stražnjicu s poda te stavite ruke na zdjelicu. Noge su pod kutom, kao i torzo. Ako imate problema s vratom ili ste pak na mjesečnom ciklusu, stražnjicu ostavite na podu i samo podignite noge prema stropu ili pak na zid. Ostanite u položaju desetak udaha i izdaha.

5. Relaksacija

Pet joga asana za jačanje imunološkog sustava (фото 5)

Savinite koljena i spojite stopala te ruke položite na prepone. Ako ova pozicija nije udobna, ispružite noge i ruke. Zatvorite oči i umirite dah. Ostanite u poziciji nekoliko minuta, svjesno opuštajući svaki dio tijela, krenuvši od stopala prema glavi.

 

Više o radu Snježane Nine Vukas potražite na www.sanghayogacentar.com i www.ninavukasyoga.com.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više