Search

SUP joga – idealna ljetna tjelovježba

SUP joga – idealna ljetna tjelovježba

Sinergija vode, sunca, vjetra i joge


Image: via Udahni.com

Novo otkriće za sve jogije tijekom ljeta je definitivno joga na SUP-u!

Teško je riječima opisati mirnoću duha i tijela koja se osjeća kada se stope pokret, voda i sunce. Ako ste se ikada pitali kako izgleda sat joge na dasci, odgovore na ta pitanja ima uvijek nasmiješena Tihana Čurović, dugogodišnja joga instruktorica koja je među prvima u Hrvatskoj joga vještinu prenijela sa zemljane podloge na vodenu. Još 2013. godine pokrenula je svoj biznis te otvorila Metta Float Yoga & SUP, prvi centar za jogu na SUP-u Hrvatskoj smješten u Medulinu nedaleko Pule. Prve dvije sezone bile su prilično uspješne no, ovo ljeto kao da se dogodio taj iščekivani boom, jer Tihanini satovi sve su puniji, a joga na vodi postala je novo otkriće za domaće jogije, ali i turiste koji prakticiraju jogu. 

Sat započinje veslanjem prema bovama koje se nalaze u sredini zaljeva, što je ujedno i zagrijavanje za sat SUP joge koja slijedi. Satovi su kombinacija tradicionalnih jogijskih položaja (asana) i zabave koje pruža plutanje na dasci za Stand Up Paddling. "Kao i na satovima u 'klasičnom' joga studiju imamo različito koncipirane satove ovisno o intenzitetu te iskustvu polaznika. Vrlo je slično satu joge na kopnu samo što je ovdje dodana daska za SUP kao vaša prostirka, a priroda postaje vaš joga studio u koji su pozvani i elementi sunca, vjetra i vode. Majka Priroda je definitivno naš najveći učitelj", objasnila je Tihana za portal udahni.com.

SUP joga – idealna ljetna tjelovježba (фото 1)

S obzirom na to da je podloga na kojoj se vježba nestabilna, uključuje se i posve novi element snage centra, te intenzivan fokus i disciplinirana koncentracija koji vježbanje podižu na posve jednu novu razinu, a ujedno vas i održavaju suhim. Joga i Stand Up Paddling idu ruku pod ruku jer vas i jedno i drugo "vode ravno u sadašnji trenutak". Zahtijevaju koncentraciju, ravnotežu, pravilno disanje, opuštanje, avanturistički duh, smisao za humor te sposobnost predaje nečemu što je mnogo veće od nas samih. S jedne strane trebate biti hrabri, dok pak s druge osjećate krajnju poniznost i potpunu predaju.

SUP joga – idealna ljetna tjelovježba (фото 2)

Vježbajući jogu na SUP-u, kaže Tihana, ni ne primjećujemo koliko nesvjesnih osobina izlazi na vidjelo. Netko nikada ne padne u vodu jer se drži uvijek granice sigurne zone, dok neki vole eksperimentirati s položajima i svojim tijelom tako da su njihovi satovi vrlo osvježavajući. Dodaje kako je bitno naglasiti da se balans tijela može unaprijediti tijekom cijelog života i vježbači su začuđeni koliko se brzo njihovo tijelo adaptira na uvijete SUP joge koji su sve samo ne uobičajeni.

Cijeli članak pročitajte na www.udahni.com

Related articles

Buro 24/7 Selection

više