Search

Zašto (svakako) trebate isprobati padel, najbrže rastući sport na svijetu?

Zašto (svakako) trebate isprobati padel, najbrže rastući sport na svijetu?

Od sada i u Zagrebu


Image: Promo

Iako je padel sport za sebe, ljudima koji se nikad nisu susreli s njime najlakše ga je opisati kao kombinaciju tenisa i squasha

Najsličniji je ipak tenisu jer su pravila jako slična. Sistem bodovanja je identičan (15:0, 30:0, 30:15), dakle pobjednik je onaj par koji dva puta prvi osvoji 6 ili 7 gemova u setu. Igra se najčešće u parovima, dva protiv dva, što je također slučaj i u tenisu, dok u squashu to nije slučaj. Razlika je u početnom udarcu, tj. načinu serviranja koji je u padelu tzv. "underhand" servis, odnosno udara se loptica u razini kuka ili niže dok u tenisu prevladava "smash" servis odnosno, loptica se udara u što višoj točci iznad glave. Glavna razlika u usporedbi s tenisom, a ujedno i najveća sličnost u usporedbi sa squashem jest sam teren koji se sastoji od "zidova". Tzv. zidovi sačinjeni su od pleksiglasa te čelične konstrukcije i oni su sastavni dio igre, jer kada loptica padne u polje može se odbiti od pleksiglasa i igrač može prebaciti lopticu u suprotno polje te se igra nastavlja.

Zašto (svakako) trebate isprobati padel, najbrže rastući sport na svijetu? (фото 1)

Zidovi čine igru atraktivnijom i dinamičnijom te izmjene traju dulje što je svim igračima zanimljivo. Poen, odnosno izmjena završava kada loptica padne u polje dva puta, kada udari u zid prije nego dotakne tlo ili kada se loptica prepuca izvan terena i dotakne tlo. Inače, spominjem riječ zidovi jer prvi padel teren bio je skraćeni teniski teren dijelom omeđen betonskim zidovima. I dan danas postoji velik broj takvih terena, iako je većina modernizirana i na svim službenim natjecanjima igra se na ovim s pleksiglasom i čeličnom konstrukcijom. Inače, padel je izmislio Meksikanac Enrique Corcuera 1969. g  koji je napravio prvi teren u dvorištu svoje vile u Acapulcu te je uglavnom igrao sa svojim imućnim prijateljima.

Igralo se s drvenim reketima koji su podsjećali na donji dio vesla (lopata), a padel u prijevodu znači veslo i odatle potječe i sam naziv sportaJedan od tih imućnih Enriqueovih prijatelja bio je i princ Alfonso de Hohenlohe koji je 1974. godine padel po prvi put doveo u Španjolsku, sportski centar u Marbelli (Malaga). Najveća prednost padela, kada su squash i tenis u pitanju, jest ta da je puno lakši za igrati, odnosno tehnika baratanja reketom kada je o rekreativcima riječ je jednostavna. Igraju ga djeca, umirovljenici, rekreativci s posebnim potrebama u kolicima, dok u Španjolskoj imamo primjer kluba koji trenira osobe s down sindromom, djevojke, žene... Dakle, nema iznimaka. "Upravo iz razloga jer je jednostavan, samo se morate odvažiti i stati na teren te reketom pokušati udariti lopticu"- izjavio nam je Tomislav Margeta, predsjednik padel saveza, koji je jedna od najzaslužnijih osoba za dovođenja padela u Hrvatsku, uz Janka Jankovića i Roberta Prosinečkog. Što se odjeće tiče nema nikakvih posebnih pravila, igrate u onom u čemu se osjećate najlagodnije bile to kratke hlačice, trenirka, suknjica. Pri odabiru obuće također nema komplikacija, obične tenisice za trčanje bit će dovoljne. Za igru su vam potrebni reket i loptice koje možete unajmiti svaki put kada se odlučite igrati, ali ju možete kupiti i imati svoju. 

Poznato je da je svaki rekreativni sport, pa tako i padel vrlo zdrav i može uvelike pridonijeti zdravom načinu života. Tako ćete igrajući padel poboljšati ne samo svoje kondicijsko stanje, nego ćete i poboljšati svoje reflekse, agilnost i koordinacijske sposobnosti. U suštini, to je aerobni sport i kao takav pomaže našem krvožilnom sustavu da održava formu i na taj način smanjuje rizike od srčanog udara. Neka istraživanja su pokazala da se za sat vremena igranja padela potroši od 500 do 600 kalorija ako se igra ozbiljnijim tempom, dok rekreativci koji igraju umjerenijim tempom potroše od 300 do 400 kalorija

Prednosti padela prepoznali su mnogi tako da na terenima možemo vidjeti brojne poznate ličnosti iz svijeta sporta kako troše kalorije i održavaju kondiciju. Npr. jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Brazilac Ronaldo za vrijeme svoje dijete i procesa mršavljenja redovito je igrao padel. Često možemo na terenima vidjeti i roditelje s djecom kako igraju jedni protiv drugih, djevojke s mladićima, zaista nema pravila jer u padelu je najbitnije druženje i zabava. Iako je u svojim počecima padel bio sport za imućne, danas je situacija drugačija i on je cijenama prihvatljiv svima. Uostalom, za padel se i govori da je najbrže rastući sport na svijetu. Međunarodni padel savez osnovan je tek 1991. godine udruživanjem argentinskog, španjolskog i urugvajskog saveza. Danas se padel igra na svim kontinentima svijeta, čak se u šali zna reći da su se pingvini na Antarktici zarazili ovim sportom. 

Zašto (svakako) trebate isprobati padel, najbrže rastući sport na svijetu? (фото 2)

U Hrvatskoj tek kreće pokretanje ovog sporta, a s obzirom na to da je u Španjolskoj to drugi nacionalni sport po popularnosti, odmah iza nogometa, i da u jednoj godini prodaju oko 500.000 reketa i da su do 2014. godine imali 15.000 terena u funkciji, sigurni smo da će i u Hrvatskoj postati jedna od omiljenih sportskih aktivnosti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više