Search

Zamislite ovo: spavate i pritom mršavite!

Zamislite ovo: spavate i pritom mršavite!

Tjelovježba iz snova


Image: buro247.au,
Tory Sport

Dan Henderson, fitness trener svih trenera, otkrio je kako potrošiti kalorije dok spavate, a sama teza potkrijepljena je i sa znanstvene strane... Što ako postoji način na koji možete sagorjeti masnoće, istovremeno poboljšati mišićni tonus i stanjiti struk? Zvuči kao trening iz snova? Pa, velika vijest je da taj način doista postoji i pritom ne uključuje gomile nedokazanih lijekova, magičnih formula ili pak neku vrstu mjesečarenja. Naime, ovi spomenuti rezultati mogu se postići tehnikom treninga HIIT (high intensity interval training) - način vježbanja koji poboljšava kompoziciju tijela i kardiovaskularnog sustava. Ono što će vam se još dopasti jest da HIIT ne uključuje bjesomučno vježbanje za željeni rezultat. HIIT zapravo uključuje trening visokog intenziteta u vrlo kratkom razdoblju, pri čemu nevjerojatne rezultate možete ostvariti u svega 90 minuta vježbanja tjedno.

Zamislite ovo: spavate i pritom mršavite! (фото 1)

Svemu tome u prilog ide i znanost koja je poduprla ovu tezu i raznim studijama je dokazano kako je HIIT učinkovitiji za topljenje masnoća od kontinuiranog vježbanja, kao što je primjerice trčanje. Korist spomenute tehnike nastupa zapravo nakon što je sam trening završen. Primjerice, kada trčite, vaše kalorije se troše, no kada stanete, ono se zaustavlja, dok je kod HIIT-a suprotno. Vaš metabolizam velik broj sati nakon treninga radi punom parom, što znači da se vaše kalorije sagorijevaju i dok spavate.

No, što zapravo uključuje jedan takav trening. Ne brinite, nije vam potrebna silna oprema, samo recimo neki park u blizini, stepenice, uzbrdica i razumijevanje same tehnike. Ključ treninga je, podsjećamo, visok intenzitet.

Zamislite ovo: spavate i pritom mršavite! (фото 2)

HIIT trening bi se tako trebao sastojati od zagrijavanja u periodu od pet do deset minuta kako bi se smanjio rizik od potencijalnih ozljeda. Vježbe koje izvodite neka budu u intervalima od 30 do 120 sekundi, dok bi vam i pauze trebale biti u jednakom trajanju. Ukupno vježbanje, koje ne uključuje zagrijavanje i istezanje, ne bi smjelo biti duže od 20 minuta. Neke od vježbi mogu biti: 400 metara sprint, penjanje uzbrdo, preskakanje preko kutija, zamahivanje girjom, tzv. burpees… Naravno, nemojte zaboraviti i na plank.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više