Search

5 ideja kako vam tehnologija može pomoći da preživite karantenu

5 ideja kako vam tehnologija može pomoći da preživite karantenu

Kao stvorena za život u četiri zida

Tekst: D.M.


Image: Bauhutte,
Dyson,
Mayfield Robotics,
Care OS,
Ubisoft

Dolaskom i širenjem koronavirusa, sve nam više prijeti stvarnost u kojoj ćemo morati provesti nekoliko tjedana u karanteni. Mnogi od nas već su preselili urede kući, vrtići, škole i fakulteti su zatvoreni, a opustošene police, kilometarski redovi u trgovinama i lažne vijesti samo dodaju ulje na vatru. Ako ipak budemo morali provesti nekoliko tjedana u karanteni, životi će nam postati prilično dosadni, posebice ako smo ograničeni na svega nekoliko soba. Osim što preporučamo da se opskrbite s osnovnim namirnicama i slatkim grijesima, pronašli smo pet tehnologija koje su omogućile blagodati digitalnog doba. Bilo da ste usamljeni, trebate malo zabave ili ste ozbiljno zabrinuti kako ćete provesti (barem) dva tjedna zatočeni u svoja četiri zida, evo nekoliko rješenja.

Japanska kompanija Bauhutte eliminirala je potrebu da ikada više stojite ili sjedite zahvaljujući gejmerskom krevetu. Fotografija prikazuje koncept, ne dovršen dizajn, iako su neki dijelovi već sada dostupni preko Bauhutteove internet stranice (krevet nije uključen). Komplet uključuje držače za dva ekrana i čašu, kolica za grickalice i piće, noćni ormarić i jastuke, sve za 1 200 američkih dolara. Koncept je osmišljen za igranje, ali mogao bi biti savršen i za sve one koji rade od kuće. Mnogi radnici odbijaju izlaziti iz domova uslijed potencijalne izloženosti virusu COVID-19 ili jednostavno kako bi umanjili rizik od zaraze.

Bauhutteov gejmerski krevet

Osim oko zabave, valja se pobrinuti i oko elementarnih potreba poput svježeg zraka. Za sve paranoičare koji odbijaju otvoriti prozor u slučaju da im vjetar ne donese virus, tu su pročišćivači zraka. Ponekad je teško odrediti koliko je pročišćivač učinkovit, stoga su, primjerice, Philipsovi dizajneri osmislili značajku koja prikazuje kvalitetu zraka u sobi u rasponu od plave (dobra) do crvene (loša). Philips Smart Air Purifier stvoren je za tri različita načina rada: opći, koji se automatski postavlja, alergenski, koji prilagođava svoju brzinu kada otkriva promjene u razini alergena i takozvani NightSense način rada, koji automatski smanjuje brzinu ventilatora i prigušava svjetla kada je u sobi mrak. Stoji 150 američkih dolara. Dysonov model Pure Cool Link Desk Air Purifier dolazi s filterom sa slojem zrnaca aktivnog ugljena koji hvata mirise i štetne toksine i stoji 280 dolara.

Dyson Pure Cool Link Desk Air Purifier

Telefonski, pa čak ni video pozivi vjerojatno neće utažiti ničiju želju za društvom. Zato su ovdje roboti. Misty II Personal Robot, primjerice, mnogo je više od simpatičnog pratioca. Ovaj je robot super pametan i čak izražava emocije - jednostavnim kimanjem glave, širenjem očiju ili uzdahom, Misty II komunicira svoju osobnost. Uz to lako se da programirati za izvršavanje željenih zadataka i stoji 2 400 dolara. Ako vam, pak, jedan prijatelj nije dovoljan, Kuri iz tvornice Mayfield Robotics je asistent s ozbiljnom tehnologijom i stoji 700 dolara. Kuri je mobilan i opremljen je WiFi-om, Bluetoothom, kamerom visoke kvalitete i tehnologijom prepoznavanja lica. Znat će se kretati vašim domom izbjegavajući prepreke i kućne ljubimce, a može služiti i kao sustav za nadzor jer čuje i vidi što se događa u vašem domu.

Mayfield Robotics Kuri

Karantenu iskoristite za eksperimentiranje i apsolutnu promjenu looka. Pri tome ća vam pomoći pametno zrcalo. Između mnoštva pametnih ogledala Care OS-ov Poseidon Smart Mirror se ističe po prilagodljivosti. Ne samo da mu možete prilagoditi veličinu, već i orijentaciju (vodoravno ili okomito), a tu je i mogućnost izbora između različitih postavki osvjetljenja, različitih okvira u boji i više. Neke od najistaknutijih značajki ovog ogledala uključuju tehnologiju na dodir, senzor svjetla, LED diode u različitim bojama, WiFi i filtere za isprobavanje make up lookova i boja kose. Sve u svemu, Poseidon je više računalo nego zrcalo. Cijene, međutim, variraju od 3 do 6 tisuća dolara na temelju modula koje odlučite dodati.

Care OS Poseidon Smart Mirror

Na kraju, ne zaboravite na održavanje forme. Ako vam već pri samoj pomisli na vježbanje pada mrak na oči, zaigrajte neku videoigru koja zahtjeva da se krećete. Ubisoftov Just Dance, primjerice, je plesna igra za više igrača koja uključuje popis pjesama, a svaka ima svoju koreografiju. Tijekom svake pjesme, igrači trebaju izvesti što sličnije pokrete onima koje izvode likovi na ekranu prateći naredbe koje se pojavljuju. Konzola putem kamere određuje njihovu točnost, a na kraju dobivaju nagradu. Uz to, postoje takozvani zlatni pokreti prilikom kojih igrači moraju zauzeti pozu kako bi zaradili bonus bodove.

Just Dance

Leave a comment

više