Search

Apple će nas uskoro nagrađivati za vježbanje u teretani

Apple će nas uskoro nagrađivati za vježbanje u teretani

Svi ćemo biti lijepi i bogati

Tekst: D.M.


Image: Apple,
Unsplash,
Instagram

U razdoblju kada nam volja postaje slabija, baš na vrijeme da nas podsjeti a ne odustajemo od novogodišnje odluke, najpametniji sat dobit će još jednu odličnu karakteristiku: umreženje sa spravama u teretani u sklopu projekta Apple Watch Connected. Što je najbolje - sa svakom tjelovježbom imat ćete šansu zaraditi novac ili bodove za nagrade.

Fitness trackeri za zglobove obično su dobar alat pri vježbanju na otvorenom, no za one koji biraju teretanu, stvari postaju zamršenije. GPS ne može raditi svoj posao otkrivanja udaljenosti, a situacija sa strojevima poput trake za trčanje obično je još zamršenija. Najnoviji Apple Watch i WatchOS rade na sofisticiranijem prepoznavanju vježbi i dodavanjem GymKita, aplikacije koja je specijalizirana za prepoznavanje vježbi i mjerenje kretanja u unutrašnjosti. Kad je lansirao GymKit Apple je počeo raditi i na proizvodnji opreme s firmama koje se time inače bave.

Apple će nas uskoro nagrađivati za vježbanje u teretani (фото 1)

Ovog tjedna tvrtka ide korak dalje - u partnerstvo sa samim teretanama. Novi program Apple Watch Connected predstavit će se s četiri partnera. Poput GymKita prije njega, vjerojatno je da će trebati neko vrijeme da stigne u vašu kvartovsku teretanu. Program je osmišljen tako da premosti jaz između života unutar i izvan teretane. Uključuje opremu koja podržava GymKit, Apple Watch i iOS, prihvaća Apple Pay i, što je možda najzanimljivije, ima gomilu takozvanih "poticajnih programa". Način na koji se svaki lanac odluči sudjelovati ovisi o specifičnostima vlastitog poslovnog modela.

Ovo nije prvi Appleov pokušaj da aktivira ljude putem novca. Naime, Apple je još početkom 2018. lansirao aplikaciju Sweatcoin koja prati kretanje i puni iNovčanike. Sweatcoin korake pretvara u valutne jedinice nazvane, kao što ste pretpostavili, sweatcoins (eng. sweat - znoj; coin - novčić). Zatim ih možete potrošiti na robu, usluge i iskustva ili razmjenjivati s prijateljima i obitelji. Kretanje je u tom trenutku dobilo monetarnu vrijednost i za rekreativce.

Apple će nas uskoro nagrađivati za vježbanje u teretani (фото 2)

Sve u svemu, izgleda kao pobjeda za sve uključene. GymKit partneri u međuvremenu su spremni prodati još gomile strojeva. Trenutačno je negdje između 50 000 i 100 000 GymKit strojeva. Za sada se program prakticira samo u četiri gym lanca u SAD-u - Orangetheory, Crunch, YMCA i Basecamp, no ako se dokaže kao dobro rješenje ubrzo bi mogao stići i u naše teretane.

Leave a comment

više