Search

Besplatno upišite najpopularniji tečaj na Yaleu pa spoznajte sreću

Besplatno upišite najpopularniji tečaj na Yaleu pa spoznajte sreću

Kolegij koji je na Sveučilištu Yale zabilježen kao najpopularniji svih vremena od sada je dostupan i kao besplatan tečaj kojem se i vi možete priključiti već danas

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Da je tehnologija posljednjih godina iznimno napredovala, dokaz je i sjajan besplatan online program profesorice s prestižnog američkog Sveučilišta Yale od sada dostupan, bez imalo pretjerivanja, cijelom svijetu. Laurie Santos, naime, polaznike tečaja vodi kroz predavanja koja bi istima trebala omogućiti da se emotivno rasterete i okrenu pozitivnijem pogledu na život. Kolegij The Science of Well-Being besplatan je i dostupan baš svima, a uplatom od 49 dolara, pruža dodatne mogućnosti pa čak i diplomu po završetku.

Ova je osebujna profesorica ideju pokrenula prošle godine kada je osmislila kolegij Psihologija dobrog života, a koji se u svojim počecima bavio problemima depresije, anksioznosti i stresa studenata. Činjenica da je kolegij u 317 godina postojanja Sveučilišta Yale postao najpopularniji s prosjekom od gotovo 1200 prijavljenih studenata dok su drugi, do tada popularni kolegiji prikupili tek 600 studenata na pojedinom predavanju, dokaz je da je ideja profesorice Laurie Santos za današnje društvo i više nego potrebna. Kada je njezin kolegij proglašen najpopularnijim u povijesti sveučilišta, Santos se odlučila tečaj pokrenuti i na "Courseri", američkoj obrazovnoj online platformi na kojoj se nalaze brojni tečajevi s različitih područja djelatnosti, a na taj ju je potez nagnala činjenica da su upravo Amerikanci najnesretniji narod na svijetu.

 

Besplatno upišite najpopularniji tečaj na Yaleu pa spoznajte sreću (фото 1)

 

The Science of Well-Being kombinacija je pozitivne psihologije i svakodnevnih situacija. Pomaže studentima da razumiju i prihvate navike koje će ih dovesti do sretnijih i ispunjenijih života, a predavanja se prate putem videa, literature koja se može, ali i ne mora uzeti u obzir te svakodnevnih vježbi i aktivnosti kreiranih za podizanje raspoloženja. Santos je tečaj snimila u svom domu s publikom od nekoliko studenata sa sveučilišta kako bi stvorila opuštenu i domaću atmosferu za sve one koji se tečaju priključiti

Tečaj se sastoji od početnog testa u kojem se određuje opće psihičko stanje pojedinca te se zatim nadopunjuje videima u kojima Santos polaznike vodi kroz razumijevanje sreće kao stanja, očekivanja, prevladavanja emocionalnih prepreka, pronalazak stvari koje ih čine sretnima te provođenja naučenog u praksu. Zanimljivo je kako zadaci za polaznike postoje no oni se ne ocjenjuju na način da nešto može biti pravilno ili pogrešno već u obliku korisnih povratnih informacija koje polaznicima zatim pomažu razumjeti koncept sreće koja se ovim tečajem želi postići. Uz dodatak prije spomenutih 49 dolara, polaznici tečaja mogu ispunjavati zadatke te ih zatim vraćati kako bi dobili povratnu informaciju, voditi rasprave s ostatkom polaznika, a dobiva se i certifikat koji se vrlo lako može priložiti kao nova točka u životopisu. Jedini uvjet jest da se tečaj završi u roku od 180 dana.

Cijela ideja iza tečaja jest pronalazak izvora nesreće, dobrobit studenata i ostatka polaznika, širenje pozitivne svijesti i prihvaćanje optimističnijeg pogleda na život. Možda zvuči kao nepotrebna tvorevina modernog doba i još jedna neuspješna potraga za srećom u nesretnom svijetu, no činjenice da je kolegij iz kojeg je tečaj nastao upisan najviše puta u povijesti Yale Sveučilišta, a dostupna iskustva polaznika tečaja govore o pozitivnoj promijeni po završetku istog, već same za sebe govore dovoljno. I najvažnije, nemojte očekivati da će vam tečaj pomoći pronaći instant sreću, no budite sigurni kako je dobar način za razumijevanje iste.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više