Search

Digitalni asistenti sve su popularniji, upoznajte ih i otkrijte u čemu vam sve mogu pomoći

Digitalni asistenti sve su popularniji, upoznajte ih i otkrijte u čemu vam sve mogu pomoći

Znate li tko su Siri i Alexa?

Tekst: L.L.


Image: Imaxtree,
Unsplash

U doba sve naprednije tehnologije, digitalni asistenti, logično, sve su popularniji. Ima ih svaki pametni telefon, s njima možete razgovarati i putem pametnih satova, a postoje čak i zvučnici koje možete postaviti u svojim domovima pa s njima komunicirati dok sjedite na kauču ili kuhate ručak. Ipak, iznenadila nas je činjenica da bi digitalne pomoćnike do 2021. godine moglo koristiti čak 1,8 milijardi ljudi u cijelom svijetu, a prema riječima stručnjaka, za 20 godina mogli bi postati i naša desna ruka, drugo "ja".

Ako još uvijek niste upoznati s konceptom i pomoći koju vam mogu pružiti, oni koji ih aktivno koriste, reći će vam kako niste svjesni onog što propuštate. Riječ je, naime, o programiranim glasovima koji gotovo sve zadatke koje ste do sada na pametnim uređajima obavljali sami, mogu obaviti umjesto vas.

Digitalni asistenti sve su popularniji, upoznajte ih i otkrijte u čemu vam sve mogu pomoći (фото 1)

Tako asistenta na svom pametnom telefonu možete zaposliti da umjesto vas pretražuje pojmove, bira glazbu i pokreće filmove, odgovara na pitanja na koja ponekad ni sami nemamo odgovor, odgovara na pozive i poziva umjesto vas, tipka poruke, pa čak i obavlja online shopping. Pomoću digitalnog asistenta kreirati možete i svoje rutine te će vas zatim on ili ona pratiti kroz iste i olakšavati vam svakodnevne zadatke, podsjećati vas na idući korak. Tu je i mogućnost prevođenja, čitanja i pisanja, a dati vam može i savjete poput, primjerice, onih zdravstvenih. I sve to samo jednim potezom po ekranu mobilnog uređaja.

Postoji nekoliko digitalnih asistenata, a najpoznatija je svakako Siri, dostupna na svim Apple uređajima, popularna je i Alexa koju mogu koristiti korisnici Apple uređaja, ali i oni s Android sustavima, a na istima možete koristiti i Google Assistant. Microsoft također ima svog asistenta i zove se Microsoft Cortana, a Samsung je nedavno razvio svoj Bixby kojem su također predvidjeli veliku popularnost.

Siri, Alexa, Google Assistant i drugi, oni koji tek dolaze, pale se tek pozdravom poput "Hey Siri" ili jednostavnim pritiskom jedinog gumba na mobilnom uređaju, a zatim vas uvode u digitalni svijet čiji potencijal možda do sada niste koristili u najboljoj mjeri. Jer, tehnološka budućnost bliže je nego što mislimo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više