Traži

Ekipa iz Splita napravila je prvu hrvatsku električnu dasku za surfanje koju mogu koristiti i početnici

Ekipa iz Splita napravila je prvu hrvatsku električnu dasku za surfanje koju mogu koristiti i početnici

Plurato Sailfin


Fotografija: Facebook

Plurato Sailfin prva je hrvatska električna daska za surfanje. Novi je to i hvalevrijedan pothvat startupa iza kojeg stoji splitska istraživačko-razvojna tvrtka Plurato. Kako kažu, projekt je napravljen, pa onda testiran, nakon čega je stvoren i pretprodukcijski model. Sve je u biti spremno za njegovu komercijalizaciju, odnosno da se prije svega pokrene serijska proizvodnja električnih daski za surfanje te da krene prodaja prvih modela. Istovremeno, bacaju se i u potragu partnera koji se bave iznajmljivanjem naprava i rekvizita za ljetne vodene radosti. A ljeto je realno, odmah iza ugla. Na pitanje kakva to zapravo tehnologija stoji iza ove daske odnosno kako funkcionira, za Novac.hr otkrio je Nino MIjač, direktor splitske tvrtke Plurato. Ističe kako je razvoj hardvera puno složeniji i dugoročniji od razvoja softvera. Taj dio pak zahtijeva istraživački posao. "S razvojem električne daske za surfanje, koja se temelji na hidrokrilnoj tehnologiji, počeli smo prije skoro tri godine, ali smo u roku od samo nekoliko mjeseci uspjeli napraviti prvi prototip. Prva testiranja napravili smo sredinom ljeta 2017. te smo testnim vožnjama skupili jako bitne podatke koji su nam koristili za razvoj i poboljšanja" kazao je Mijač. 

Ekipa iz Splita napravila je prvu hrvatsku električnu dasku za surfanje koju mogu koristiti i početnici (фото 1)

Kada govorimo pak o samoj dasci, ona je namijenjena za vožnju po morima, jezerima i rijekama. Može dosegnuti brzinu do 30 kilometara na sat. Ističu da su u procesu stvaranja vodili računa da daska bude jednostavna za upravljanje, tako da je se početnici ne moraju bojati. Prosječna cijena ovakve daske se kreće oko 10.000 eura, ali iz Plurata kažu da će je korigirati i prilagoditi kako bi ona bila jeftinija te održiva. Kako bi vozač doživio pravo surf iskustvo, dovoljno je odraditi nekoliko sati pripremnog treninga, a ostalo sve dalje je na vozaču i njegovoj volji, vještinama i upornosti. Kada govorimo dalje o specifikacijama, baterija joj traje od 45 do 60 minuta, a možete imati više baterija. Pa dok se jedna puni, imate na raspolaganju drugu koja je puna. Dakle ne morate čekati dva sata dok se ona napuni. Sama daska s opremom je teška oko 24 kilograma i može se jednostavno rastaviti i sastaviti što je super kada razmišljate o njezinom transport, a preporučena težina vozača je oko 100 kilograma.  

Ekipa iz Plurata koju još uz Mijača čine i Miljenko Polić te Dino Car kažu kako je možda riječ o, za neke, skupoj igrački, ali to ne znači da ćete za cijelo iskustvo biti zakinuti u tom slučaju ako si je ne možete priuštiti, jer ćete dasku vjerojatno moći već ovo ljeto unajmiti na jednoj od splitskih plaža, a u planu im je organizirati i promotivnu vožnju, pazite sada ovo, od Splita do Brača. U svakom slučaju, ako ste skloni ovakvim avanturama i vodenim sportovima onda ste upravo dobili još jedan odličan razlog za odbrojavanje do ljeta.   

Izvor: Novac.hr

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar