Search

Envelope je prekul izum koji nas vraća u prošlost, digitalno doba čini jednostavnijim, a preuzeti ga možete već danas

Envelope je prekul izum koji nas vraća u prošlost, digitalno doba čini jednostavnijim, a preuzeti ga možete već danas

Pravi odmor od ekrana

Tekst: L.L.


Image: experiments.withgoogle.com

Činjenica da sve više vremena provodimo na mobitelima umjesto u interakciji jedni s drugima danas je, čini se, postala nešto što smo naprosto prihvatili. Više se i ne trudimo skrenuti pogled s ekrana kada nam se netko obraća, a komunikaciju u stvarnom životu obavljamo onako, usput i s tek pola pažnje. Upravo zato, u studiju Special Projects dizajnirali su Envelope, jednostavan papirnati omot koji korisnici sastavljaju sami, a zatim u istog spremaju svoj mobitel kako bi samima sebi omogućili odmor od blještećeg ekrana.

Envelope je prekul izum koji nas vraća u prošlost, digitalno doba čini jednostavnijim, a preuzeti ga možete već danas (фото 1)

I baš kao što zvuči, ovaj je izum mladih kreativaca, poprilično jednostavan. Dolazi u dvije varijante, a razlika je u funkcijama koje Envelope dopušta za korištenje. Naime, jedna je "kuverta" dizajnirana tako da, kada se mobitel u nju spremi, dopušta tek biranje broja i javljanje na pozive, dok druga nudi mogućnost fotografiranja i snimanja. Jedina zamka je u tome što radnje koje obavljate na mobitelu – ne vidite. Tako je Envelope, kada bolje razmislite, povratak u prošlost, u doba fotoaparata na film i mobitela bez touch screena.

Envelope je izmišljen u sklopu Googleove Digital Wellbeing Experiments platforme, a glavna ideja iza ovog nevjerojatno jednostavnog izuma jest vratiti se u doba kada nam mobiteli i aplikacije nisu oduzimali previše pažnje, kada smo nalazili vrijeme za komunikaciju jedan na jedan i kada nismo trošili energiju na silne notifikacije, mailove i poruke. Ovaj neobičan papirnati izum kreiran je tako da u njega stane Googleov mobitel Pixel 3a, a korisnici istog već ga danas mogu preuzeti u pdf formatu, isprintati, sastaviti pa krenuti sa svojevrsnim digitalnim detoksom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više