Search

Futuristički uređaji koji čitaju moždane valove i vode kroz meditaciju

Futuristički uređaji koji čitaju moždane valove i vode kroz meditaciju

Neuroznanost pretvorena u primijenjivu tehnologiju

Tekst: D.M.


Image: Muse,
EMOTIV

Brojna istraživanja iz područja neuroznanosti pokazala su da je meditacija odličan način za unaprjeđenje snage uma. Može nas promijeniti iz korijena na bolje, pomoći da se opustimo i stvoriti mirno stanje uma, štoviše, meditacijom si stvaramo temelje da um istreniramo do isprva nezamislive razine. Doduše, zapadni svijet ovu tisućljetnu disciplinu često odbacuje s pretpostavkom da je komplicirana i mnogi odustaju ubrzo nakon što započnu jer su rezultati meditacije, za razliku od boginje teretane, vidljiviji nakon nekoliko "serija" više. Možda ste i sami sjeli u jednu od preporučenih poza, pokušali se smiriti i shvatili kako vas preplavljuje bezbroj misli koje nisu prestale navirati. Ako ste poput većine, to ste vjerojatno shvatili kao loš znak i nakon par pokušaja odustali. No, stjecanje vještine pomnosti započinje upravo tako - osvještavanjem stanja u kojem se nalazi um koji je, bez redovne doze refleksije, slika i prilika onih nekoliko sekundi u kojima se šaka kukuruza pretvara u kokice.

Pomnost je umijeće koje zahtjeva redovitu praksu i svi se savjeti svode na jedan - ustrajte. Kao da to već nismo znali. Nakon proscrollanih kilometara članaka, sati preslušanih vođenih meditacija na YouTubeu i bezbroj isprobanih aplikacija, otkrili smo nešto što bismo, koliko god bizarno zvuči, voljeli isprobati. Riječ je o uređajima za meditaciju koji čitaju moždane valove.

Muse 2

Možda ste već vidjeli fotografije ogromnih valjkastih naprava koje zapisuju moždanu aktivnost ili osobu sa žicama prikvačenima po cijelom tijelu kako trči na traci. Da bi bolje razumjelo unutarnje procese, čovječanstvo je izumilo gomilu aparata koji daju uvid u njih, no tek su nedavno oni postali dovoljno mali da ih zaista možemo upotrijebiti bez nadzora specijalista ili izdvajanja pozamašne cifre. Možda zvuči kao znanstvena fantastika, no uređaji koji primjenjuju elektroencefalografiju, tehniku mjerenja i vizualiziranja moždanih impulsa poput Muse S-a i EMOTIV Insighta već su stigli u naše domove i prema reakcijama, čini se da su prilično jednostavni za korištenje. Naime, uređaji za meditiranje koriste elektroencefalografiju da bi nam, poput aplikacija za trčanje, dali trenutačan uvid u moždanu aktivnost i tako nam pomogli da shvatimo kada meditiramo pravilno i koji je način najučinkovitiji. Kao što znamo da trebamo usporiti kada nam aplikacija za trčanje mjeri previsok broj otkucaja srca u minuti, znat ćemo i kuda usmjeriti misli s obzirom na to što aplikacija koja dolazi s uređajem za meditaciju sugerira.

Muse S

Aparati nalik na trake za kosu otkrivaju moždane impulse i pretaču te podatke u čitljivu informaciju o tome koliko je um smiren ili uzburkan. Na isti način liječnici otkrivaju epilepsiju i poremećaje poput nesanice. Doduše, kućni su uređaji mnogo ugodniji za nošenje i estetski privlačniji od dioda prilijepljenih na lubanju - nalik su na futurističke vizire i obloženi spužvicama i tekstilom te dolaze s lakim aplikacijama za korištenje. Museov model S, primjerice, za cijenu od oko 2 500 kuna kombinira naraciju sa zvukovima valova ili vjetra, ali za razliku od automatiziranih vođenih meditacija s YouTubea, prilagođava intervale između dvije sugestije prema mjerenjima moždanih valova kako bi nas dublje odveo kad smo najspremniji - kada mozak vibrira jačinom od 4 do 7.9 herca ili takozvanim teta valovima. EMOTIV-ov Insight stoji 299 američkih dolara (oko dvije tisuće kuna) i mjeri šest kognitivnih stanja u pravom vremenu - uzbuđenje, zanimanje, stres, angažman i dosadu, pažnju i meditaciju, a njegovi tvorci, osim za vrijeme meditacije, predlažu cjelodnevno nošenje u svrhu osvještavanja načina na koji reagiramo na pojedine situacije.

EMOTIV Insight

Pomalo je teško prihvatiti ideju da jednostavnost, disanje i bivanje imaju posrednika u elektronici. Samom pojavom na tržištu, ovakvi su uređaji izazvali brdo reakcija koje podsjećaju na teorije zavjere zbog generalnog straha od promatranja koji današnje društvo trpi, no ako veliki brat zaista postoji, upravo je prodiranje u sebe ono od čega nas odvlači, a možda je mali vjetar u leđa iz uređaja za meditaciju sve što nam treba da bismo otkrili tajne uma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više