Search

Jeste li čuli za Station F? Tamo se, naime, razvijaju ideje koje će promijeniti svijet

Jeste li čuli za Station F? Tamo se, naime, razvijaju ideje koje će promijeniti svijet

Station F ili kako je Pariz postao baza startupova, a novim je poduzetnicima pružena jedinstvena prilika

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Station F

S više od 30 startup programa, tri zone od kojih se svaka posvećuje posebnom segmentu stvaranja, aktivnostima koje potiču kreativnost, restoranom, a od nedavno i stanovima koji su na raspolaganju mladim poduzetnicima u nastajanju, Station F je genijalan projekt koji daje priliku baš cijelom svijetu. Riječ je o najvećem startup kampusu na svijetu gdje inovatori i ideje u nastajanju dolaze da bi bile usavršene, a zatim pretvorene u nove poslove od kojih će, na kraju krajeva, profitirati cijeli svijet.

Jeste li čuli za Station F? Tamo se, naime, razvijaju ideje koje će promijeniti svijet (фото 1)


Mjesto koje privlači poduzetnike početnike iz cijelog svijeta

Ideja o Station F nastala je 2013. godine kada je investitor i vlasnik projekta Xavier Neil kupio ruševnu parišku zgradu Halle Freyssinet, u čemu su ga podržali i tadašnji predsjednik Hollande i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo. Nakon dvije godine, početnom se timu priključuje i do tada direktorica Microsoft Venturesa i poduzetnica Roxanne Varza te postaje direktorica Station F projekta. Varza je stvorila tim od 25 izvanrednih osobnosti, od kojih pojedinci dolaze iz startup svijeta dok su drugi svoje karijere gradili u nekim od najvećih svjetskih kompanija. Također, 50 posto zaposlenih u timu su ženske osobe. Dvije godine nakon dolaska Roxanne Varze i četiri godine od prvotne ideje, Station F počinje dobivati formu, postaje mjesto koje privlači poduzetnike početnike iz cijelog svijeta, njihovi startupovi dobivaju nova značenja, a u lipnju 2017. godine Station F napokon je otvoren i počinje s radom. I tu počinje pariška startup revolucija.

Station F puno je više od samog kampusa na kojem se, između ostalog, nalaze i prostori za kreativno razmišljanje, oni za organizaciju događaja, auditoriji pa čak i restoran te prostori za sportske aktivnosti. Station F već nakon godinu dana djelovanja postaje mjesto na kojem nastaju i na kojem se usavršavaju ideje, kreativna radionica koja stvara nove, pametnije, otvorenije i sposobnije mlade poduzetnike.

Jeste li čuli za Station F? Tamo se, naime, razvijaju ideje koje će promijeniti svijet (фото 2)

 

Tri zone i više od 30 specijaliziranih programa

Riječ je o projektu kojem je najviši cilj stvoriti zajednicu startupova u nastajanju te ujediniti poduzetne pojedince kako bi stvarali lakše, bolje i više. Program je internacionalnog karaktera, iznimno se cijeni različitost i startupovi se baš uvijek stavljaju na prvo mjesto na čemu začetnik ideje Xavier Neil ustraje od samog početka. Da je ideja koju je 2013. stvorio ovaj iskusni investitor, pokretač nekih od najvećih francuskih kompanija i, zanimljivo, suprug Delphine Arnault, poduzetnice i izvršne potpredsjednice modne kuće Louis Vuitton, više nego sjajna, dokaz su prijave pristigle već prve godine trajanja projekta. Naime, program je popunjen u rekordnom roku.

Cijela stvar funkcionira na principu tri zone. Prva zona naziva se "SHARE" i rezervirana je za, logično, dijeljenje ideja, organizaciju prezentacija, događaja i razmjenu kreativnih misli. "CREATE" je zona koja se sastoji od 30 programa koji se pak onda dijele na specijalizirane grupe startupova poput founders programa na koji se prijavljuju startupovi u ranoj fazi stvaranja te im je potrebna pomoć da se tržištu prikažu u punom sjaju, a tu je i fighters program čiji je cilj podrška mladim poduzetnicima koji si samostalno ne mogu priuštiti adekvatno obrazovanje, ali imaju sjajne ideje. Sve što je potrebno za prijavu u fighters program jest imati startup in a njemu raditi puno radno vrijeme, intenzivno i s puno volje. Osim ovakvih, tu su i programi koji se bave ciljanim tematikama, al i oni pod vodstvom nekih od najvećih svjetskih kompanija poput Facebooka, Microsofta i L’oreala.

Treća zona je ona najopuštenija, nazivaju je "CHILL" zonom, a riječ je o zajedničkim prostorima koji sadrže restoran, prostore za proslave i druženje. Zanimljiva je činjenica i kako je restoran "La Felicita" dio "Big Mamma" grupacije, a koja se nalazi među najpopularnijima u Francuskoj. Dovoljno govori već činjenica kako ste na fotografiju nekog od "Big Mamma" restorana zasigurno naletjeli na Facebooku ili Instagramu budući da su iznimno popularni među zaljubljenicima u dobru hranu. Ove, 2019. godine, dovršene su i zgrade od kojih svaka sadrži 100 stanova u kojima živi više od 600 sudionika nekih od programa projekta Station F.

Jeste li čuli za Station F? Tamo se, naime, razvijaju ideje koje će promijeniti svijet (фото 3)


Sjajan zacrtani cilj, još bolja izvedba i kvalitetni ljudi bili su dovoljni da se od ideje jednog investitora stvori najveće carstvo startupova, da se ljudima koji sami možda nikada ne bi uspjeli pruži prilika i da se pokrene ogromna stvar koja će svijetu donijeti pregršt pametnih, novih ideja. Osim što je Francuska na ovom projektu u velikoj mjeri profitirala u ekonomskom smislu, pojedincima je pružena prilika da naprave nešto veliko za, ne samo sebe, već čitav svijet, a Pariz je postao baza kreativnosti i inovacija - baza startupova. Morate priznati, ideja je i više nego genijalna.

A vi, jeste li danas pročitali bolju vijest od ove i što ćete po tom pitanju učiniti?

Leave a comment

više