Search

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom!

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom!

"Hrvatski velikani"


Image: PR

Aplikacija "Hrvatski velikani" studija Delta Reality koristi proširenu stvarnost kako bi oživjela djelić hrvatske povijesti i približila ovu tehnologiju svim korisnicima pametnih telefona...

Skeniranjem hrvatskih novčanica kroz aplikaciju Hrvatski velikani pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti, ovisno o apoenu. Tako će se s jedne novčanice podići magla u kojoj će gakati guske, a s druge će novčanice na konju projuriti Ban Jelačić.

Tim tvrtke Delta Reality aplikaciju je stvorio kako bi približio ljudima proširenu stvarnost, koja mnogima još djeluje kao apstraktan pojam, no zapravo u njoj može uživati svatko tko ima pametni telefon.

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom! (фото 1)

"Ova tehnologija već se koristi na mjestima kao što su muzeji, gdje skeniranje neke slike kroz dedicirane aplikacije animira sliku ili daje neke dodatne informacije o njoj, no tim Delta Realityja odlučio je pružiti tu mogućnost svima, gdje god se nalazili, bez potrebe da posjete neki specifični lokalitet ili muzej. Tako su se kao rješenje nametnule novčanice - komadić povijesti koje svatko ima uza sebe", objašnjava Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality:

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom! (фото 2)

"Kako smo htjeli da svi mogu doživjeti proširenu stvarnost, razmislili smo što bismo mogli iskoristiti kao okidače, koju sliku bi svatko mogao imati. Vrlo brzo smo shvatili kako bi novčanice mogle savršeno poslužiti, jer imaju toliko detalja koje često previdimo. Uživjeli smo se u stvaranje sadržaja povezanih s motivima na novčanicama i osmišljavanje kako bismo ih mogli oživjeti. No, to je samo početak...", objašnjava Škarica, jer proširena stvarnost će zbilja uzeti maha kada nam za nju neće više trebati ekran telefona, već ćemo je vidjeti kroz naočale proširene stvarnosti:

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom! (фото 3)

"Jedna od velikih stvari koja nam budućnost proširene stvarnosti donosi jest oživljavanje svega oko nas - spomenici će pričati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost. Već smo napravili kratke eksperimente na ovom području, ali jedno je gledati ovakve stvari kroz ekran mobitela, a druga stvar je u potpunosti doživjeti to koristeći naočale proširene stvarnosti."

Jeste li već vidjeli ovu aplikaciju? Ban Jelačić i hrvatski velikani mogu prošetati vašom ulicom, ali i dnevnim boravkom! (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više