Search

Jeste li znali da možete provjeriti je li se netko potajno ulogirao u vaš Facebook profil?

Jeste li znali da možete provjeriti je li se netko potajno ulogirao u vaš Facebook profil?

Hmm, tko to njuška po vašem profilu...


Image: Unsplash,
Tim Bennett

Koliko puta ste se zaboravili odjaviti sa svog Facebook profila ili maila kada ste koristili tuđe računalo?

Iako svi stalnu ističu sigurnost na internetu, kao i krađu identiteta i podataka, nerijetko zaboravljamo na to sve skupa i vodimo se onom: ma to se događa drugima, ne i nama. Davanje i ostavljanje osobnih podataka u raznim online akcijama nerijetko zna imati ozbiljne posljedice, a tome u prilog idu i vrlo jednostavno lozinke koje koristimo, a koje se lako mogu probiti, a neki se pak znaju zaboraviti odjaviti s tuđih računala. No, društvena mreža koju najviše koristimo, Facebook, može nam u tome ipak malo pomoći, odnosno možemo doznati je li se netko drugi osim nas prijavljivao na naš profil. 

Jeste li znali da možete provjeriti je li se netko potajno ulogirao u vaš Facebook profil? (фото 1)

Naime, Facebook u svojim postavkama već dulje vrijeme ima opciju sigurnosti (na koju mnogi ne obraćaju pažnju), odnosno opciju da doznate gdje ste sve prijavljeni sa svojim korisničkim računom (Postavke > Sigurnost > Gdje ste prijavljeni…). Odličan je to pokazatelj iz kojeg možete doznati koristi li se vaš Facebook račun na računalu ili pak pametnom telefonu, može se doznati točno vrijeme posljednje sesije, odnosno kada je taj uređaj korišten za pristup vašem Facebooku, ali i IP adresa. Ako dosad niste koristili ili uopće znali za tu mogućnost, krajnje je vrijeme da nešto po tom pitanju i poduzmete, zar ne?

Jeste li znali da možete provjeriti je li se netko potajno ulogirao u vaš Facebook profil? (фото 2)

Ako vam se pak pokažu neke nepravilnosti ili sumnjive lokacije prijave ili nepoznati uređaji, te akcije možete odmah zaustaviti, odnosno prekinuti sve neželjene, sumnjive prijave. Naravno, pritom bi bilo dobro promijeniti i lozinku te aktivirati opciju da dobijete povratnu informaciju, notifikaciju svaki put kada se netko poput, recimo znatiželjnog partnera/ice (pa čak i vi sami) ulogirate u vaš Facebook profil. Vjerujemo kako ste sada sigurno odlučili provjeriti o čemu je riječ... i jeste li pronašli nešto sumnjivo i alarmantno?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više