Search

Jesu li mobiteli promijenili način na koji hodamo?

Jesu li mobiteli promijenili način na koji hodamo?

Simptomi modernog vremena

Tekst: E.G.


Image: Buro247.au

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako je svakodnevno korištenje mobilnih uređaja značajno promijenilo način na koji hodamo

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Delaware primijetili su da se nešto promijenilo u načinu na koji sve veći broj ljudi hoda. Kako bi testirali tu tezu, odlučili su okupiti 22 volontera koje su zamolili da pišu poruke na mobitelu dok hodaju po ubrzanoj traci za trčanju. Suprotno onome što biste pomislili na prvu, nije došlo do padanja niti do ozljeda. Svi sudionici ovog testiranja jednostavno su instinktivno prilagodili svoj hod i to na način koji im osigurava nastavak neometanog tipkanja ili pregledavanja društvenih mreža. Takav je hod poznat većini; ukoliko nađemo neki zanimljiv sadržaj na internetu ili smo usred bitne prepiske, usporit ćemo hod i izgledati pomalo čudno, usporeno i nespretno. Šokantno ili ne, čini se da će evolucijska prilagodba otići u posve neočekivanom smjeru.

Jesu li mobiteli promijenili način na koji hodamo? (фото 1)

Osim novog načina hoda, otprije su već poznati još neki simptomi koji nastaju kao izravna posljedica našeg suživota s gadgetima od kojih se ne odvajamo. Pojam "text claw" označava bol u palčevima koju osjećamo nakon što napišemo stotine poruka u nekom intenzivnom dopisivanju ili pretraživanju interneta "text posture" se odnosi na neprirodan položaj vrata koji koristimo da gledamo u ekran uređaja dok "screen-sightedness" opisuje cijeli niz problema povezanih s vidom koji mogu nastati od pretjeranog gledanja u ekrane uređaja poput mobitela ili tableta. Fenomen zvan "phantom vibration syndrome" poznat je svima, a odnosi se na situacije u kojima smo sigurni da nam mobitel zvoni ili vibrira, a kad pogledamo obavijesti uviđamo da nam se sve to samo učinilo.

Manje je poznato, ali vjerojatno da je možda i najbitnije za spomenuti, da su istraživanja dokazala prisutnost bakterije E.coli (između ostalih bakterija) na našim mobitelima i stoga je od presudne važnosti redovito pranje ruku, ali i pažljivo brisanje uređaja. Navedeni termini nedvosmisleno ukazuju na veliku količinu promjena koje su razni uređaji unijeli u našu svakodnevicu, a koliko je situacija postala ozbiljna možda najbolje govori prijedlog Pamele Lampitt, političarke iz New Jerseyja koja je predložila da se kažnjavaju pješaci koji gledaju u mobitele dok prelaze cestu i zbog toga ne prate situaciju oko sebe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više