Search

Kako da nadmudrite Whatsapp i zadržite zdrav razum pod naletom notifikacija?

Kako da nadmudrite Whatsapp i zadržite zdrav razum pod naletom notifikacija?

Tekst: BURO.


Sjećate li se dana Nokia cigle? Ako ste se ikada uspjeli odvojiti od Snake II igrice, to je značilo samo još jednu opciju na telefonu a ona je bila dopisivati se s prijateljima. Dobre, stare SMS poruke, začinjene skraćenicama kako bi se ostalo u okviru jedne poruke (što je bilo uvjetovano cijenom "platiš koliko potrošiš" ugovora).

U 2020. godini SMS poruke su zaboravljena relikvija prošlih vremena. Ovih dana je teško pronaći nekoga tko nije na WhatsApp-u preko kojeg je dopisivanje neograničeno što nas konstantno ostavlja u konverzacijskom limbu: pričamo puno, ali u stvari ne kažemo puno. Skrolajte malo kroz svoje chatove i vidjet ćete da su prave konverzacije zamijenjene tijekom memeova, linkova, fotografija, voice poruka, ponekom tekstualnom i beskrajnim nizom emojija kojima često odgovaramo umjesto riječima.

Kako da se ponašamo kad smo gotovo neprestano u kontaktu s ljudima, i osjećamo se kao na društvenom minskom polju? Srećom, nije toliko teško održati svoje dostojanstvo i razum, prateći nekoliko jednostavnih pravila.

Ovih dana je Teško pronaći nekoga Tko nije na WhatsApp-u, gdJe nas dopisivanje konstantno ostavlja u konverzacijskom limbu: pričamo PUNO, ali zapravo ne kažemo puno.

NEMOJTE BITI “CLIFFHANGER”, “SPAMMER” ili “MIXED MESSENGER”

Inače poznati kao sveto trojstvo WhatsAppera koja bismo svi sa zadovoljstvom ukinuli. Tipičan “cliffhanger” entuzijastično pravi planove, nikada ih ne ispuni i onda se opet javi nakon određenog vremena. “Spammer” je ona osoba koja šalje nevjerojatan broj poruka od jedne riječi, pogrešno vjerujući da je to super jer brzo odgovara na poruke. U stvarnosti, samo ozbiljno razmišljate kako da ih blokirate. “Mixed messenger” je kombinacija prethodna dva, ona osoba koja može mjesecima bez komunikacije, da bi vas potpuno neočekivano jednog jutra zasula s 27 TikTok linkova. Ovi ljudi ne zaslužuju posjedovati telefon jer ga očito ne znaju ni koristiti.

Naučite (i iskoristite) sistem notifikacija

Je li vam opcija “read receipts” uključena ili ugašena? A što je s "last online" statusom? Ovo su dva osnovna oružja s lažiranjem WhatsApp nedostupnosti. Ako vješto manevrirate, nitko neće moći ući u trag kad ste tu i kada ste slobodni. Samo nemojte pretjerivati i nemojte isključiti sve notifikacije; niste baš Obama i ne možete nikoga prevariti da ste baš toliko zauzeti . Isključivanje “read receipts” (u prijevodu ona dva plava znaka za pročitanu poruku) će vam kupiti vrijeme u odgovaranju, ali ako isključite svoje nećete moći vidjeti ni je li druga strana pročitala poruke. A ako držite “read receipts” upaljenim samo da biste provjeravali nekoga, uštedite sebi godine dileme jednostavnim prihvaćanjem istine: ako je netko bio online, vjerojatno je i pročitao vašu poruku.

Zdrav razum i saosećajnost na grupnim chatovima

Ako imate baš previše vremena i želite da vas prijatelji zamrze (ili vi njih), napravite WhatsApp grupu, i budite redovni u njoj. Šalu na stranu, ove grupe nekada jesu korisne, ali su češće naporne. Tako da, na prvom mjestu vodite računa što gdje pišete. Ekipu s kojom manje više samo idete u klubove teško će zanimati vaš recept za domaću carbonaru, tako da to zadržite za neku drugu ekipu kod koje ćete naići na više razumijevanja. Ako razmišljate o tome da napustite chat, razmislite prvo o tome da stišate konverzaciju (bit će manje čudno). Ako baš morate napustiti grupu, pošaljite prijateljski bye-bye jer ako to ne napravite ispadate nepristojni u svijetu online poruka.

uštedite sebi sate RAZMIŠLJANJA jednostavnim prihvaĆANJEM istine: ako je neTko bio online, vJEroJatno je i pročitao vašu poruku.

Ne zaboravite na lijepo ponašanje kada DEJTATE

Nema ničeg izazovnijeg za single ljude od navigiranja kroz WhatsApp poruke razmijenjene prije, poslije i između dejtova. Imate dva izbora: dopisujte se opušteno, napuštajući sve imperative igranja "hard to get" igre (sjajna ideja, dok ne umorite jedno drugo već na trećem sastanku) ili u stilu starog dopisivanja, sa skroz formiranim odgovorima odgovarajte jednom u 4 do 6 sati, kao da niste na telefonu 24/7 kao što jeste (to je romantična opcija, ali dosta umjetna). U oba slučaja, riskirate onu najgoru situacije, da pošaljete poruku i ne dobijete odgovor. Tri. Cijela. Dana. Odrasla zrela osoba bi to shvatila kao znak da nešto nije ok i nastavila dalje; mi ostali bismo beskrajno skrolali kroz sve razmijenjene poruke, tražeći potencijalni problem, provjeravajući znak za seen, i pokušavajući telepatski prizvati osobu s druge strane svaki put kad vidimo riječ "online" na ekranu.

… i kad PREKIDATE VEZU

Prekidanje veze preko WhatsApp-a zahtjeva osjetljivost. Držite se jedne poruke, pošaljite poruku navečer (nitko nema vremena da se oporavi usred radnog dana tijekom nečega što bi trebala biti pauza, a pretvori se u katastrofu), bez ikakvih direktnih pitanja. Ovakvo ponašanje ostavlja dovoljno prostora drugoj strani da možda ni ne odgovori, što je također totalno na mjestu, a s vaše strane je elegantno odrađeno. Što god da se dogodi, nikako nemojte slati još jednu poruku da provjerite jesu li primili prethodnu vijest o prekidu.

BONUS savJeti, trikovi i cake...

1

Nikada ne brišite stare chatove, samo svajpajte lijevo i arhivirajte ih. Nikad se ne zna kada će vam zatrebati dokaz tko je „ghostao“ koga.

2

Obavijestite prijatelje o rođendanskim tulumima, odmoru, useljenjima i ostalim događanjima bez kreiranja još jedne grupe kojih je svima već preko glave. Umjesto toga koristite "broadcast" opciju za slanje poruka. Ista opcija je i genijalno oružje za širenje tračeva u rekordnom roku.

3

Imate "read receipts" uključen, a primili ste poruku koju ste morali pročitati. Pažljivo razmislite i ostanite cool (a ne kao netko tko je seenao prije tri sata i još smišlja odgovor). Samo upalite AirPlane mode i pročitajte poruku inkognito.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.com

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više