Search

Konačno je otvorena revolucionarna Amazonova trgovina koja će promijeniti način kupovine

Konačno je otvorena revolucionarna Amazonova trgovina koja će promijeniti način kupovine

Amazon Go


Image: PR

O Amazonovoj "trgovini budućnosti" puno se pisalo, a sada je otvorena u Seattleu... Što možemo zapravo očekivati?

Prije malo više od godinu dana Amazon je predstavio koncept svoje revolucionarne trgovine bez blagajni, bez čekanja u redovima pri čemu se na princip klasične naplate može zaboraviti. Tada se to činilo kao da je u pitanju kakva trgovina iz budućnosti, a sada je ta budućnost i stigla i postala sadašnjost. Naime, trgovina Amazon Go koju su razvijali oko pet godina otvorena je danas u američkom Seattleu, a neki su već imali mogućnost isprobati kako to izgleda kupovati namirnice u ovom revolucionarnom supermarketu, koji će definitivno promijeni način dosadašnje kupovine na koji smo navikli. 

Sam princip je vrlo jednostavan. Kupac fizički uđe u trgovinu kada se prijavi svojim Amazon Go računom koji je naravno povezan s njegovom bankovnom (debitnom ili kreditnom) karticom. Stvari se uzimaju s polica i stavljaju u košaricu, a brojne kamere i senzori u tom periodu prepoznaju, skeniraju proizvode i sve bilježe te automatski naplate robu, dok kupac nakon obavljenog posla može samo elegantno napustiti trgovinu. Dakle blagajne i blagajnici kao takvi ne postoje, a čekanje u redovima s ovim potezom odlazi u prošlost. 

Svi koji su imali prilike isprobati ovakav način kupnje, bili su prilično zadovoljni i sva roba im je uredno naplaćena, no postavlja se pitanje kako će sistem funkcionirati kada u supermarketu bude gužva, odnosno kad velik broj ljudi bude istovremeno uzimao stvari s polica. Isto tako, potencijalni problem vidi se i u djeci koja nerijetko znaju samoinicijativno uzimati stvari s polica i vraćati ili pak premještati. No, vjerujemo kako Amazon računa i predviđa takve situacije koje onda planira i usavršiti. 

Prema trenutno dostupnim informacijama, čini se kako Amazon ne namjerava tako skoro otvoriti još ovakvih poslovnica. No, ono što je moguće jest da ovakav koncept tehnologije prodaju nekim drugim kompanijama za svoje trgovine. Prerano je reći hoće li ovo sve skupa zaživjeti i hoće li kupci prigrliti ovaj način kupovine. I dok će neki u ovome vidjeti pozitivan napredak i olakšavanje te ubrzavanje procesa kupovine, mnogi vide problem u tome kako će ljude u trgovinama zamijeniti tehnologija, odnosno računala, što će direktno utjecati na velik broj otkaza i stvaranje "viška" radne snage. 

Konačno je otvorena revolucionarna Amazonova trgovina koja će promijeniti način kupovine (фото 1)

Oni koji pak zaziru od tehnologije htjeli ne htjeli morat će se prilagoditi kao i u svim dosadašnjim sličnim tehnološkim pomacima. Googleov šef po tom pitanju je poručio kako je osim prilagodbe bitna i konstantna edukacija. U kojem smjeru će ovo sve skupa otići, možda ćemo doznati vrlo skoro, a pomisao da stvari u trgovini samo uzmemo i odemo (gdje se naplata izvrši negdje u oblaku) doista zvuči sjajno! 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više