Search

Mark Zuckerberg predstavio pametni sustav za pomoć u kući "Jarvis"

Novi projekt osnivača Facebooka


Image: Facebook,
Buro247hr arhiva

Mark Zuckerberg je sinoć predstavio svoj novi pametni sustav za pomoć u kući nazvan "Jarvis"

Mark Zuckerberg početkom svake nove godine odabere jedan projekt kojim će se intenzivno baviti u toj godini. Prošle godine to je bilo pročitati jednu novu knjigu svaki tjedan, a ove godine posvetio se trčanju i gradnji novog kućnog asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji. Tako je nastao "Jarvis", pametni sustav nazvan prema "Jarvisu (Just A Rather Very Intelligent System) iz Marvelovog "Iron Mana". Zuckerbergova ideja bila je stvoriti kućnog pomoćnika koji će rješavati jednostavne zadatke i pomagati mu sa svakodnevnim sitnicama u njegovom domu.

U videu kojim ga je predstavio tako vidimo da "Jarvis" može kontrolirati svjetla, temperaturu zraka, toster i ostale pametne uređaje u domu, a može služiti i kao podsjetnik za sve što trebate kupiti u trgovini, za važne sastanke ili bilo što drugo. "Jarvis" odgovara na glasovne naredbe no, Zuckerberg ga je spojio i s Facebookom pa mu putem Messengera možete poslati poruku da primjerice ugasi svjetlo i on će to učiniti.

Zanimljivo je kako je u listopadu kada se razvoj "Jarvisa" bližio kraju, Zuckerberg na svom Facebook profilu upitao svoje followere tko bi trebao posuditi glas njegovom novom sustavu. Mnogi su glasali za Roberta Downeyja Juniora budući da je on na filmu utjelovio Tonya Starka odnosno Iron Mana, izumitelja filmskog "Jarvisa". Međutim, Zuckerberg je ipak odlučio kako bi glas njegovom "Jarvisu" trebao posuditi legendarni Morgan Freeman. Još se ne zna hoće li Zuckerberg ići u komercijalnu proizvodnju "Jarvisa", no ako to učini mogao bi opasno konkurirati Googleovom kućnom asistentu "Google Home".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više