Search

Novi iPhone XI će imati čak 3 kamere na poleđini? Evo kako će izgledati

Novi iPhone XI će imati čak 3 kamere na poleđini? Evo kako će izgledati

Navodno će biti predstavljen ove godine


Image: screenshot

Iako je tek jako malo vremena prošlo otkad je Apple predstavio svoje novitete u domeni pametnih telefona, pritom mislimo na iPhone XR, iPhone XS i XS Max, sada smo dobili neslužbeni uvid u njihov najnoviji model. Prema riječima i tvrdnjama pouzdanih izvora, kako ih mediji iz tech svijeta nazivaju, novi Appleov model zvat će se XI i imat će čak tri poleđinske kamere. Kako bi to potkrijepili izvori su čak došli do rendera, odnosno vizualizacija inženjerskog primjeraka spomenutog modela koji je tek u fazi testiranja. Ono što bi za tu kameru bili posebno jest da će jedna od tri biti tzv. 3D ToF (Time of Flight) kamera s unaprijeđenom dubinom polja i AR opcijama. 

Novi iPhone XI će imati čak 3 kamere na poleđini? Evo kako će izgledati (фото 1)

O čemu je zapravo riječ? Radi se o 3D senzorima koji imaju čak 300.000 točaka, a funkcionira tako da emitira zraku svjetlosti te izračunava "time of flight" odnosno koliko vremena treba da se ta ista svjetlosna zraka vrati nazad u senzor. Zanimljiv podatak govori kako je ovaj sustav sposoban "mapirati" objekt koji se nalazi čak 3 metra udaljen. U Kini je ta tehnologija poznata kao "3D strukturirano svjetlo", a zanimljivo je i kako se ToF može koristiti i za prepoznavanje lica, gesti i pokreta, 3D fotografiju i proširenu stvarnost (AR), a kažu kako može prepoznati i čitave ljudske kretnje. 

Kada pak govorimo o samom dizajnu modela iPhone XI, on u tom smislu ne bi trebao previše odudarati od svog prethodnika. Navodno će doći u tri različite verzije i to nekada tijekom 2019. godine. Ako uzmemo u obzir nedavne napise kako se Apple baš nije proslavio prodajom svojih recentnih modela i da im je općenito prodaja pala, kao i generalna zainteresiranost za Apple, sve upućuje na to kako su u Appleu svu svoju pažnju odlučili usmjeriti u novi, revolucionarni model s kojim ovaj put žele pomicati tehnološke granice kada govorimo o pametnim telefonima. Hoće li u tome uspjeti i u kojem smjeru će ići cijela stvar doznat ćemo, nadamo se, vrlo skoro. 

Leave a comment

više