Search

Novo doba aplikacija i pametnih gadgeta, napredak mobilne tehnologije i jesmo li ga uopće svjesni

Novo doba aplikacija i pametnih gadgeta, napredak mobilne tehnologije i jesmo li ga uopće svjesni

Napredak je vidljiv, no znamo li ga mi zbilja primijeniti u svakodnevnom životu?

Tekst: L.L.


Trendovi u mobilnoj tehnologiji svake se godine podižu za još jednu nevjerojatnu razinu više. Ove su, 2019. godine, ti isti trendovi usmjereni na aplikacije koje uvelike olakšavaju snalaženje u prostoru, a velik dio pažnje posvećuje se i u unaprjeđenju umjetne inteligencije. Pametni telefoni danas su daleko više od tek nekoliko aplikacija koje i sami svakodnevno koristimo pa smo se bacilli na malo istraživanje i otkrili novitete u 2019. godini koji su nam zatim otkrili sasvim novu dimenziju korištenja mobilnih uređaja.

Instant aplikacije

Jeste li znali da u svojoj virtualnoj trgovini možete pronaći aplikacije koje vam nude mogućnost probnog perioda pa tako možete isprobati aplikaciju prije nego što je preuzmete? Ova opcija za sada je dostupna samo u Android sustavu i iako je u pravoj mjeri još uvijek je ne iskorištavaju svi kreatori aplikacija, vrlo je vjerojatno da će takav način testiranja aplikacija uskoro postati uobičajen. Ono što ovakav pristup donosi korisniku jest mogućnost odustajanja od preuzimanja instalacije ako vam se aplikacija ne sviđa, a samim time i uzaludnog punjenja memorije.

Umjetna inteligencija

Već smo dobro upoznati sa Siri, Alexom i Google Assistantom koji uskaču u svakoj dozvoljenoj situaciji, za nas pretražuju, biraju glazbu i pokreću druge aplikacije. Ove je godine čitava stvar podignuta na novu razinu te su razvijeni napredniji sustavi za prepoznavanje glasa što nama kao korisnicima omogućuje gotovo apsolutno korištenje mobilnih uređaja bez ruku, što također možemo ubrojiti u razvoj umjetne inteligencije. Ovo je područje ujedno i jedno od zanimljivijih kada je u pitanju razvoj mobilne tehnologije i ne možemo ne zapitati se kako će čitava stvar izgledati za godinu, dvije, pa čak i tri te hoće li naši mobiteli moći obavljati baš sve poslove za nas.

 

Novo doba aplikacija i pametnih gadgeta, napredak mobilne tehnologije i jesmo li ga uopće svjesni (фото 1)

 

Lokacije, lokacije i još jednom lokacije

Do sada ste već zasigurno primijetili kako gotovo svaka aplikacija koju preuzmete na svoj mobilni uređaj od vas traži dozvolu za praćenje vaše lokacije. Za neke aplikacije, poput primjerice onih za dostavu hrane ili taksi usluge, to je sasvim normalna stvar, no kod onih drugih vaša lokacija nema baš nikakve veze sa sadržajem aplikacije pa ipak, od vas se traži dozvola za praćenje. Bez obzira za koju namjenu koristite aplikaciju, one će danas vašu lokaciju iskoristiti za marketinške poteze te vam, bez da ste toga svjesni, ponuditi rješenja u vašoj blizini. Primjerice, nalazite li se u centru Zagreba, aplikacija će vam poslati notifikaciju za određeni brend, trgovinu, restoran koji se nalazi u blizini te vas na taj način možda i potaknuti da se na isto mjesto odmah i zaputite.

Još jedan zanimljiv trenutak u razvoju mobilne tehnologije jest i proširena stvarnost. Različite igrice i mape danas izgledaju potpuno realistično, na ekranima svog mobitela možete vidjeti baš sve ono što vidite i u stvarnosti, a zatim je toj, realnoj slici, dodan još pokoji element koji je čini osebujnom. Najbolji primjer proširene stvarnosti u mobilnoj tehnologiji jest igrica Pokemon Go u kojoj svog lika i zadatke kroz koje prolazi pratite smještene u pravu, realnu okolinu. Pokemon Go aplikacija do sada je preuzeta više od 700 milijuna što je kreatorima aplikacija dalo povoda da i sami stvaraju više takvog sadržaja pa bi nas tako krajem godine u našim virtualnim trgovinama mogle dočekati nove i kreativnije aplikacije s novom, još boljom dozom proširene stvarnosti.

Novo doba aplikacija i pametnih gadgeta, napredak mobilne tehnologije i jesmo li ga uopće svjesni (фото 2)

Gadgeti koji život znače

Prošle smo godine svjedočili porastu potražnje za pametnim i fitness satovima, a svi su oni na neki način povezani i s našim mobilnim uređajima. Danas, još jedan korak ispred, pametni satovi pripojeni na mobitele odrađuju gotovo sav posao koji smo prije tipkali i scrollali po ekranima mobitela, a ove i iduće godine očekuje se napredak i na tom području te porast potražnje za nosivim gadgetima koji skreću pažnju s mobitela i daju priliku novim uređajima. Na taj ćemo način moći upravljati uređajima u svom domu, istraživati i otkrivati nove stvari tek jednom riječju ili pokretom usmjerenom prema zaslonu, primjerice, svog pametnog sata. Priznajemo, zvuči olakšavajuće!

S tehnologijom koja napreduje impresivnom brzinom, novim dostupnim mogućnostima na dnevnoj bazi, teško je ne zapitati se iskorištavamo li taj napredak dovoljno? Kada već svakodnevno i do nekoliko sati provodimo s mobilnim uređajima u rukama, možda bismo i na ovom području mogli proširiti vidike i vlastite mobitele iskoristiti za daleko korisnije stvari od tek fotografiranja, obrađivanja fotografija i listanja društvenih mreža.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više