Traži

Objavljena prva fotografija crne rupe u povijesti

Objavljena prva fotografija crne rupe u povijesti

Projekt "Event Horizon Telescope"


Fotografija: PR

Astronomi su dosad pretpostavljali kako bi crna rupa mogla izgledati. Uz to, mogli su izračunati i koliko su crne rupe velike zahvaljujući svom razumijevanju i poimanju svemira, ali zato crnu rupu nikad nitko nije vidio. No, i to se dogodilo jer je Međunarodna znanstvena skupina predstavila prekretnicu u astrofizici - prvu u povijesti fotografiju crne rupe iza koje velike zasluge odlaze u ruke jedne 29-godišnjakinje, Katie Bouman, koja je zaslužna za algoritam uz pomoć kojeg se i došlo do ovog povijesnog trenutka, ploda višegodišnjeg rada na projektu "Event Horizon Telescope".

Znanstvenici je opisuju kao svojevrsno čudovište široko 40 milijardi kilometara, veće i od cijelog Sunčeva sustava udaljeno od nas pedeset tri i pol milijuna svjetlosnih godina. Na veličanstvenoj snimci se vidi zapravo vatreni prsten koji obuhvaća savršeno okruglu crnu rupu, a jaku svjetlost uzrokuje superzagrijani plin koji rupa uvlači. Snimila ju je mreža od 8 teleskopa razmještenih diljem svijeta u sklopu spomenutog projekta "Horizon Telescope". 

To povijesno postignuće omogućila je globalna teleskopska mreža sastavljena od niza teleskopa stacioniranih na Zemlji. Otkriće je predstavljeno na konferencijama za novinare održanima istodobno u Washingtonu, Bruxellesu, Santiagu, Šangaju, Taipeiju i Tokiju, piše HRT. "Ovo je izvanredan dan za astrofiziku. Vidimo što je dosad bilo nevidljivo", rekla je ravnateljica Američke nacionalne znanstvene zaklade (U.S. National Science Foundation) France Córdova.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar