Search

Od Instagrama su odustali čak i njegovi tvorci. Hoće li se popularna aplikacija u potpunosti promijeniti?

Od Instagrama su odustali čak i njegovi tvorci. Hoće li se popularna aplikacija u potpunosti promijeniti?

Je li pitanju kraj Instagrama kakav poznajemo?


Image: Unsplash

Već nekoliko dana čitamo o tome kako su osnivači Instagrama, Kevin Systrom i Mike Krieger napustili tim te aplikacije, koju je Facebook kupio još u prvoj polovini 2012. godine. Razlog tome su navodno sve učestalije tenzije i netrpeljivosti koje vladaju između spomenutog dvojca i glavnih i odgovornih u Facebooku. No, čini se kako je ovom potezu kumovalo ponajviše neslaganje s Markom Zuckerbergom koje bismo mogli pojasniti ovako: Systromu i Kriegeru u fokusu je bila kvaliteta same aplikacije, dok su Zuckerbergu to biznis i zarada, odnosno on želi pronaći načine kako dodatno unovčiti popularnost ove društvene mreže. Malo je reći kako je novonastala situacija uzdrmala svijet s jednim logičnim pitanjem koje glasi: je li ovo kraj Instagrama kakvog poznajemo s obzirom na to da kuloarima kruže informacije kako Zuckerberg ima potpuno novu viziju kada je u pitanju zlatna koka zvana Instagram.

Od Instagrama su odustali čak i njegovi tvorci. Hoće li se popularna aplikacija u potpunosti promijeniti? (фото 1)

Sudeći prema svemu, u cijeloj situaciji mogli bismo najviše trpjeti mi, sami korisnici, jer navodno slijedi transformacija u kojoj njegovi izvorni tvorci jednostavno nisu željeli sudjelovati. S obzirom na zaradu koju Instagram donosi, Zuckerberg navodno više ne želi da se on promatra kao zasebni segment i upravo zbog toga se osnivač Facebooka odlučio u posljednje vrijeme sve više miješati u politiku Instagrama kao takvog i njegovog razvoja i smjera u kojem bi prema njegovim zamislila on trebao ići. To s druge strane nimalo ne čudi, ponajviše zbog brojnih afera koje Facebook u posljednje vrijeme prate, a pritom je svima jasno kako zbog toga Instagram trenutno u svakom mogućem obliku ima veći potencijal u odnosu na Facebook te da bi on trebao biti najveći fokus kompanije. 

Od Instagrama su odustali čak i njegovi tvorci. Hoće li se popularna aplikacija u potpunosti promijeniti? (фото 2)

Naravno, sve to skupa jako je zasmetalo dvojici suosnivača Instagrama koji su početkom tjedna na svom blogu vrlo diplomatski napisali kako izlaze van iz projekta (ne navodeći pritom konkretne razloge), dok su neki njima bliski suradnici u medijima komentirali kako je ipak glavni razloga zapravo sve veći pritisak od strane Zuckerberga te Facebook tima. Naime, ovo nije prvi ovakav slučaj kada je u pitanju Facebook i odlazak nekih od glavnih aktera, jer upravo to se dogodilo i osnivaču WhatsApp aplikacije, koju je Facebook kupio 2014. godine, a koji je imao vrlo slične razloga povlačenja i odlaska, kao i sada spomenuti Instagram dvojac.

Od Instagrama su odustali čak i njegovi tvorci. Hoće li se popularna aplikacija u potpunosti promijeniti? (фото 3)

Kako će Instagram nastaviti bez svojih čelnika i tvoraca koji tom mrežom upravljaju od samih početaka trenutačno je teško dokučiti. No, ono čega se mnogi pribojavaju jest da bi Zuckerberg cijelu stvar mogao okrenuti u kontekst povećanja prihoda, što bi moglo značiti i povećanje broja oglasa, a to je ono što korisnike najviše nervira i odbija - feed zatrpan oglasima koje jednostavno ne želimo gledati, ali i strah da Instagram ne postane Facebook. Čemu god da ovo vodilo, ne preostaje ništa drugo nego pričekati i vidjeti razvoj daljnje situacije, a do tad se praviti da se ništa ne događa i nabaciti neki fora filter na cijelu ovu zavrzlamu čiji ćemo ishod ubrzo doznati i odlučiti je li nam odgovara ili možda i ne.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više