Search

Od sada ćete lažne informacije moći prijavljivati i na Instagramu

Od sada ćete lažne informacije moći prijavljivati i na Instagramu

Konačno!

Tekst: F.Š.


Image: Unsplash

Borba protiv fake newsa, odnosno lažnih informacija, već je odavno prisutan problem kojem se na različite načine pokušava stati u kraj. Međutim, unatoč svim naporima, dezinformacije su i dalje u ekspanziji. Tako je istraživanje kompanije MIT (Massachusetts Institute of Technology) pokazalo da lažne vijesti imaju tendenciju bržeg širenja na Twitteru od onih istinitih, a pokazalo se i kako je društvena mreža WhatsApp veliki izvor širenja lažnih informacija.

Svijetom općenito vlada nepovjerenje u medije, što i ne čudi ako u obzir uzmemo munjevito širenje fake newsa koje ne pokazuje nikakve znakove usporavanja. Korisnici se najčešće žale na Facebook kao najveći izvor širenja lažnih informacija, a sada se u priču upleo i popularni Instagram. Iako Instagramom ne kruži tolika količina lažnih informacija kao što je to slučaj s Facebookom, ova popularna društvena mreža najavila je uvođenje opcije za prijavljivanje fake newsa. Naime, korisnici će od sada moći označavati sadržaj kao lažan te ga tako učiniti nevidljivim svim ostalim korisnicima.

Od sada ćete lažne informacije moći prijavljivati i na Instagramu (фото 1)

"Počevši s današnjim danom, korisnici će moći prijaviti sadržaj na Instagramu za kojeg smatraju da je lažan. Ovo je početni korak dok radimo na sveobuhvatnijem pristupu rješavanju dezinformacija", rekla je glasnogovornica Facebooka, Stephanie Otway.

Ova će opcija za sad biti dostupna samo u SAD-u, a kasnije će se proširiti i na ostatak svijeta. Instagram je objavio niz poboljšanja sigurnosti nakon tragičnog samoubojstva 14-godišnje djevojčice Molly Russell. Platforma je u veljači pokrenula  i takozvane "ekrane osjetljivosti" kako bi sakrila sadržaj samopovređivanja, iako se prošlog mjeseca ponovno našla usred medijske paljbe nakon što su mrežom kružile uznemirujuće fotografije ubojstva influencerice Biance Devins. Instagram je također najavio planove za uklanjanje lajkova u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja korisnika, kao i nove anti-bullying alate. Ova nova opcija svakako je iskorak u smanjenju dezinformacija na društvenim mrežama, iako za rješavanje ovog problema pred nama nedvojbeno stoji dug put.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više