Search

Od zelenog interneta do predviđanja budućnosti: 5 tehnoloških trendova kojima se posebno veselimo

Od zelenog interneta do predviđanja budućnosti: 5 tehnoloških trendova kojima se posebno veselimo

Sve ovo uskoro bi moglo postati dio svakodnevice

Tekst: L.L.


Image: Imaxtree

Da tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom, uvjerili smo se već nebrojeno mnogo puta, a danas, na početku 2020. godine našli smo se u razdoblju kada je ona potrebnija, ali i naprednija nego ikad. Upravo zato, odlučili smo izdvojiti pet tehnoloških trendova koji polako, ali sigurno ulaze u naše živote i koji, iako nas u trenucima udaljuju jedne od drugih, ipak doprinose i boljem svijetu.

Zeleni internet

Ekološka osviještenost u posljednjih godinu dana postala je jedno od najučestalijih pitanja na gotovo svim područjima djelovanja pa tako i u razvoju tehnologije i internetskim aktivnostima. Osim povećanja broja aplikacija koje nam pomažu da živimo osvještenije, tu je i velik broj ekološki prihvatljivih tehnoloških inovacija za, primjerice, praćenje klimatskih neprilika i suzbijanje istih.

Električni automobili još dostupniji

Iako su električni automobili do sada dolazili u formi gradskih vozila i još su uvijek poprilično rijetka pojava, uskoro bismo se mogli susresti s naletom napretka i u tom pogledu. Naime, automobilska industrija uskoro bi se u značajnoj mjeri mogla okrenuti proizvodnji obiteljskih električnih automobila, a velika je vjerojatnost i kako bi cijena električnim automobilima mogla pasti pa bismo ih na ulicama mogli viđati sve više.

Veći i bolji izbor filmova i serija

Streaming divovi poput Netflixa i HBO-a u posljednje su vrijeme dobili konkurenciju te su se na tržištu pojavili Apple TV, Pickbox, pa čak i Facebook Watch. Za dvije najveće platforme to znači početak još jedne ere napredovanja, dok za korisnike istih to znači više kvalitetnijeg i raznovrsnijeg sadržaja. Žele li ostati na vrhu, Netflix i HBO morat će ponudu serija i filmova podići na novu razinu, a mi se njihovim uspjesima i novim ostvarenjima veselimo više nego ikad.

Još pametniji uređaji

Pametni uređaji, svake nam se godine čini iznova, dostižu svoj vrhunac. Smart watchevi posljednji su veliki hit koji je osvojio svijet, a ono što nam se posebno sviđa jest činjenica da osim funkcija koje donosi i obični pametni telefon, korisniku daju uvid u aktivnosti poput vježbanja i reakcije tijela na isto, ali i u aktivnosti tijekom spavanja. Iako pametni satovi još uvijek nisu u potpunosti točni i ne mogu dati dijagnoze kakve daju pravi liječnici, čini se, ni to nije toliko daleko.

Digitalni blizanci i njihova funkcija

Digital twins predstavlja alate za planiranje, razvoj, rad i održavanje svojih fizičkih primjeraka pa bismo tako u bliskoj budućnosti na digitalnom blizancu svog automobila, mobitela, ceste ili čak cijelih projekata, mogli dobiti uvid u ono što tek dolazi, testirati određeni put kojim želimo proći sa svim preprekama koje bi nas mogle snaći te pomoću umjetne inteligencije predvidjeti uvjete i odrediti koje ćemo potez iduće napraviti kako bismo, primjerice, do odredišta stigli najbrže, najsigurnije i najjednostavnije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više