Search

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju

Razgovarali smo s mladim hrvatskim izumiteljem


Image: PR

Dvadesetogodišnji Ivan Mrvoš iz Solina svojim je izumom pametne klupe privukao pažnju javnosti u posljednjih nekoliko mjeseci. I da, kažu da je to prva pametna klupa u Europi...

Ova pametna klupa sadrži dvije ideje u sebi: želi potaknuti svijest o obnovljivim izvorima energije i riješiti problem praznog mobitela ili tableta kada punjač nije uz vas. Putem solarnih ploča klupa se puni energijom, nakon čega može napuniti ugrađene baterije na vašim pametnim telefonima ili tabletima. Navečer svijetli čime postaje zanimljivo rasvjetno tijelo na granici funkcije i instalacije u prostoru. Ovaj sjajan izum koji potpisuje Ivan, inače student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, već je postavljen u brojnim gradovima diljem Hrvatske, a svoje je mjesto imao i tijekom prošlog Sarajevo Film festivala 2015. Evo što nam je Ivan rekao o svom uspješnom projektu...

Kada si osnovao svoju tvrtku? Jesi li naišao na neke prepreke i kako si se nosio s njima?
Tvrtku sam otvorio već u četvrtom srednje, malo prije 19. rođendana. Najveća zapreka bio je novac potreban za otvaranje, a za nekoga tko ide u srednju školu to je pozamašna svota novca.

Što si dosad proizveo, koji su tvoji projekti?
Dosad sam pokušao ući u svijet poduzetništva LED stolcima – stolcima koji mijenjaju boje, ali tu se nismo proslavili. Iako je proizvod bio zanimljiv, cijena je bila previsoka i nije postigao veliki uspjeh. Nakon toga krenuo je razvoj pametne klupe, trenutno našeg najpoznatijeg i najprodavanijeg proizvoda.

Kada si i na koji način predstavio svoje projekte i proizvode?
LED stolci nastali su za vrijeme poduzetničkog kampa u Solinu i bili smo jako dobro medijski popraćeni, a nešto novaca uložili smo i u Facebook kampanje. Klupe su privukle sve medije u regiji, pa čak i na drugim kontinentima.

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju (фото 1)

Kako ih financiraš? Primaš li kakve poticaje od EU-a ili Hrvatske?
Trenutno sve sami financiramo. Nismo dosad imali nikakav poticaj ni investiciju, ali u budućnosti imamo želju pokušati s bespovratnim sredstvima EU-a.

Kako si došao na ideju proizvoditi stolice i klupe na ovaj jedinstven način?
Ideja za stolce nastala je sasvim slučajno, bio sam u jednom kafiću kad sam ugledao vitrinu koja je svijetlila i tada mi je došla ideja za stolce. Klupe su se same po sebi s vremenom razvile iz stolca.

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju (фото 2)

Kako je struka prihvatila tvoje ideje i proizvode?
Mislim da to ovisi od pojedinca do pojedinca, ali ukupno gledano svi iz struke nas podržavaju i to mi je jako drago.

Gdje ih možemo pronaći u Hrvatskoj?
Klupe trenutno imamo u Solinu, Splitu, Poreču, Crikvenici, Samoboru, Dugom Ratu (nadam se da nisam nekoga izostavio), a uskoro imamo i Omiš, Zadarsku županiju, Koprivnicu.

Možemo li ih pronaći i izvan Hrvatske? Dolaze li upiti iz inozemstva?
Zasad u Sarajevu, uskoro se nadam i u Tivtu u Crnoj Gori. Iz inozemstva imamo jako puno upita za poslovnu suradnju, ali i za same klupe.

Kako je biti jedan od najmlađih uspješnih poduzetnika u Hrvatskoj?
Ne bih još rekao da sam uspješan poduzetnik, ali svakako se to trudim postati. Ipak, znati da te ljudi podržavaju i cijene tvoj rad je jako dobar osjećaj.

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju (фото 3)

Shvaćaju li te ozbiljno kolege iz struke i već dobro poznati poduzetnici i inovatori?
Mislim da me u samim počecima nisu skroz ozbiljno shvaćali, ali danas definitivno jesu.

Imaš li nekog uzora?
Teško mi je reći. Osobno mislim da sami sebi moramo biti uzor i da svaki dan moramo raditi na svom osobnom razvoju.

Koji su ti planovi za budućnost? Pripremaš li neki zanimljiv projekt?
Mislim da ćemo se u budućnosti također držati klupa. Trenutno nemam novih projekata, ali imamo u planu tijekom sljedeće godine izbaciti novi dizajn pametne klupe.

Pametne klupe mladog studenta Ivana Mrvoša koje su osvojile regiju (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više