Search

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći \"Apple hejteri\" nisu mogli ostati ravnodušni

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni

Najvažnije tech događanje godine

Image: screenshot,
PR

Sinoć smo live pratili Appleov specijalni event koji se po prvi put održao u Steve Jobs Theatru, novoj dvorani impresivnog Apple kampusa. Tim Cook je sa svojom ekipom predstavio Apple Watch seriju 3, Apple TV 4K & HDR, iPhone 8 i za kraj revolucionarni iPhone X, koji smo svi željeno iščekivali vidjeti...

Pratili smo, nagađali zajedno s ostalim medijima, filtrirali sve informacije koje su curile van, a za koje smo smatrali da bi mogle biti blizu istini, pisali i sada konačno dočekali. Apple je sinoć, na desetu obljetnicu iPhonea, konačno predstavio svoje novitete od kojih je najviše pažnje izazvao revolucionarni model pametnog telefona - iPhone X. Odmah na početku možemo konstatirati kako je bilo riječ o najvažnijem tech eventu godine, a to mogu potvrditi svi elementi jučerašnje konvencije koja se održala na vrlo znakovitom mjestu. Poznato je već odavno kako je Apple stvorio svojevrsni kampus u koji se većina njihovih zaposlenika uselila, dok će ostatak njih to učiniti do kraja godine. No, jučerašnja prezentacija prvi put se održala u njihovim odajama i to u spektakularnom Steve Jobs Theatru na koji su iznimno ponosni. 

Pozdrav i uvodne riječi očekivano je održao Tim Cook, glavni i odgovorni u Appleu. Priliku je odmah iskoristio za kratak i emotivan govor u znak sjećanja na Stevea Jobsa i svega onoga što je učinio za Apple. Nije mu promaknulo ni dotaknuti se uragana Irma koji je poharao Floridu te iskazao svoje suosjećanje i podršku kroz udrugu koju imaju i koja je spremna pomoći svim žrtvama i onima kojima je to potrebno. Nakon uvodnih riječi, Cook i njegovi suradnici odmah su prešli na stvar i krenuli s prvim predstavljanjem. 


Apple Watch serija 3

Za početak predstavljena je treća generacija Apple Watcha koja neće više nužno trebati biti povezana s mobitelom. Sat će od sada funkcionirati preko mobilne mreže, s tim da neće morati imati SIM karticu niti zasebni telefonski broj, jer će se u tom slučaju jednostavno referirati na mobilni telefon korisnika. To znači da ćete na trčanje moći otići bez mobitela, a ipak biti dostupni preko svog Watcha u svakom obliku, pa čak i telefonirati. Jedna od novih funkcija je prepoznavanje povećanog broja otkucaja srca, čak i kad je osoba u stanju mirovanja. 

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 1)

Siri u ovoj verziji sata može pričati, a nove funkcije nisu rezultirale povećavanjem kućišta, što je sjajno. Inače, Apple Watch je trenutno najprodavaniji sat na svijetu, a u tome je prešišao čak i Rolex koji je uvjerljivo dugo držao prvo mjesto. Novi OS4 za Watch bit će dostupan 19. rujna. Cijena novog sata bez opcije tzv. e-SIMa bit će oko 329 dolara, a ona s opcijom 399. U prodaji će se naći već 22. rujna.


Apple TV 4K & HDR

Nakon čak dvije godine Apple je odlučio osvježiti svoj streaming box koji više nije mogao parirati novoj generaciji tv prijemnika. Novi model će tako podržati 4K, ali i HDR, a u zemljama gdje je dostupan, Apple TV streaming servis ponudit će i 4K sadržaj.

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 2)

iPhone 8 i 8 Plus

Iako su mnogi očekivali iPhone 7S, dobili smo ipak iPhone 8 za koji je Cook odmah istaknuo kako je riječ o čarobnom i intuitivnom modelu mobitelu. Naravno, dolazi u dvije verzije, onoj standardnoj i Plus verziji. Uređaji su izrađeni od iznimno izdržljivog aluminija, a proces novog modela je uvjerljivo najjači do sada, a tu i je i nova 12-megapikselna kamera te je moguće  snimanje i u 4K rezoluciji, dok je slow-motion ubrzan na 240 FPS-a. Zanimljiva će svima biti nova opcija imena portrait lightning. 

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 3)

Naime, putem umjetne inteligencije iPhone 8 prepoznaje osobu ispred objektiva i može posvijetliti pozadinu bez da se naruši izgled osobe koja se fotografira. Dakle, možete dobiti pravu portretnu fotografiju koja izgleda kao da je nastala u "studijskim profi uvjetima". Između ostalog, Apple je usavršavao virtualnu stvarnost pa su tako demonstrirali igru koja se nalazi na stolu u realnom vremenu, no sve se prikazuje putem ekrana. Kao da je riječ o realnom 3D prostoru.

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 4)

Osim toga, Apple je u ovom slučaju predstavio i bežično punjenje uređaja, a tome u prilog ide i stražnja stranica iPhonea izrađena od stakla. iPhone 8 će u Americi koštati 699 dolara, dok će iPhone 8 Plus iznositi 799 dolara. U prodaji će se u svijetu naći od 22. rujna i dolazi u tri nijanse.

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 5)


iPhone X

Model koji je izazvao najviše oduševljenja jest predstavljeni iPhone X (odnosno iPhone 10). Riječ je o uređaju koji je u biti ostao bez svojih standardnih rubova, a iz Apple su odmah poručili kako je ovakva radikalna promjena u smislu dizajna itekako bila potreba. Ekran je tako od ruba do ruba, ono što se i nagađalo, s urezom na samom vrhu. On se isto tako može pohvaliti Super Retinom, a umjesto dosadašnjeg LCD panela koristi se OLED ekran koji nudi puno bolji kontrast.

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 6)

Najveća zanimljivost je izostanak klasičnog home buttona koji je zamijenjen gestama po ekranu, i senzora otiska prsta, što je Apple nadomjestio opcijom Face ID. Naime, telefon će se otključavati tako da ga doslovno pogledate, pri čemu on detaljno skenira vaše lice. Inače, Face ID će moći funkcionirati i s drugim raznima aplikacijama, ali i za nove animirane emojije. Riječ je o super novitetu gdje emojiji mogu zabilježiti vaš govor i kretnje i takvog poslati nekome. Zovu se Animojiji.

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 7)

Osim toga, u ovom modelu produljeno je trajanje baterije i to za dva sata. Kao i iPhone 8, iPhone X ima dvije kamere sa stražnje strane. Obje podržavaju optičku stabilizaciju i jaču bljeskalicu. iPhone X sad i na prednju kameru uvodi portrait mode, a omiljene selfije podiže na jednu novu razinu. Puni se jednako bežično kao i iPhone 8.


A kako bi cijeli taj proces punjenja bio praktičniji za sve korisnike koji imaju više Appleovih uređaja, osmislili su univerzalnu podlogu za bežično punjenje - Airpower. Na nju se istovremeno mogu postaviti iPhone, Apple Watch i AirPods box od slušalica kako bi se napunili, dok se na ekranu mobitela pokazuje razina napunjenosti svih uređaja.

I za kraj spomenimo kako će se cijena nevjerojatnog modela iPhonea X kretati od 999 dolara u Americi, a u prodaji će se naći od 3. studenog. U ponudi će biti model od 64 GB i onaj od 256 GB. 

Predstavljen revolucionarni iPhone X! Čak i najveći "Apple hejteri" nisu mogli ostati ravnodušni (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više