Search

Prvo desetljeće iPhonea bilo je samo uvertira u ono što nas zapravo čeka

Prvo desetljeće iPhonea bilo je samo uvertira u ono što nas zapravo čeka

Pogled u budućnost, a najbolje tek dolazi!


Image: freestocks.org,
PR

Prošlo je točno deset otkako je Steve Jobs najavio i predstavio prvu generaciju iPhone pametnog telefona. Tim revolucionarnim potezom u tech industriju unio je "nemir", a danas iz te najprofitabilnije kompanije poručuju kako je to sve skupa bila samo uvertira u ono što nas zapravo čeka...

Prije točno deset godina, Steve Jobs stao ja pozornicu MacWorlda u San Franciscu i zapanjio medije i javnost najavom tzv. telefona budućnosti koji će sve promijeniti - iPhonea. Iako se čini da je taj događaj bio prilično nedavno, nije, prošlo je uistinu toliko puno, a od tada je Apple napredovao i uvodio inovacije kao nitko do sada i promišljeno ojačao svoj brend, kao i svoje prepoznatljive statement proizvode - gadgete. Ali, kao i kod svih kompanija, posebice kada je u pitanju tehnologija, budućnost je njihova sadašnjost i bitno je kontinuirano razmišljati niz koraka unaprijed, što su već puno puta svojim potezima i serviranima inovacijama potvrdili. Naime, Steve Jobs, kojeg je danas naslijedio Tim Cook, je tog dana u biti predstavio pametni telefon koji je postao simbolom tech industrije, a tada ga je opisao kao uređaj 3 u 1; ekrana veličine iPoda, u kombinaciji s revolucionarnim mobilnim telefonom i naravno, s mogućnošću spajanja na internet. Ostalo je povijest!

Naime, sve je krenulo 2007. godine kada je predstavljena spomenuta prva generacija iPhone telefona, a u 2016. su predstavljeni iPhone 7 i iPhone 7 Plus. U tom periodu predstavljeno je niz verzija iPhonea, a svakim svojim modelom jednako su oduševljavali svoje postojeće (i potencijalne) korisnike i gotovo uvijek na tom polju "pomeli" konkurenciju, koja je sada već besramno počela kopirati, čak toliko da više nije niti vrijedno spomena ni osvrtanja.

Najveći uspjeh i prodaju Apple je tako zabilježio s iPhoneom 6 i 6 Plus u kojima je napokon ispunio ono što su korisnici i brojni analitičari tražili od njih, što se pokazalo kao dobitna kombinacija koja im je donijela milijarde dolara profita. No, činjenica je da Apple nema vremena za izlete u prošlost, nego samo za one u budućnost. Kako to već obična biva kada su oni u pitanju, po izlasku novog iPhone telefona, nagađanja oko idućeg modela instantno eruptiraju, pa tako je i sada kada su se ona već opasno zahuktala. Izlazak iPhone "osmice" se bliži i očekuje već ove godine u rujnu, a evo sa čime bi se sve navodno mogli susresti i iznenaditi u novoj generaciji ovog pametnog telefona - a očekivanja su ovaj put ogromna...

Prvo desetljeće iPhonea bilo je samo uvertira u ono što nas zapravo čeka (фото 1)

Wireless punjenje, ali za stvarno - ne onakvo kakvo imaju već Android uređaji, nego pravo, koje funkcionira uistinu po principu WiFi-ja. Čini se da Apple radi na tome već neko dulje vrijeme za iPhone, kao i neke druge kompanije, a najučestalije glasine kada su u pitanju njihove inovacije vode k tome da će upravo to biti njihov najbitniji moment 2017. godine. No, ništa nije sigurno i potvrđeno dok se to sve skupa ne nađe u rukama korisnika i s njihovim prvim iskustvima.

DSLR kamera - u toj domeni već se istaknuo iPhone 7 Plus, koji je definitivno otišao korak dalje s dvije implementirane kamere. No, glasine kažu kako će iPhone 8 otići još dalje na tom polju, nije još točno poznato kako.

OLED ekran je u igri - OLED je već postao big deal u sklopu Consumer Electronics Showa, a sve je više glasina kako će Apple napraviti i taj skok. Naime, OLED su već koristili kod Apple Watcha, a u funkciji novog iPhonea, OLED ekran trebao bi biti tanji od postojećih, pružati bolji prikaz boja, a pritom bi trošio i manje energije osiguravajući veću autonomiju.

Zakrivljeni zaslon - moguće je se da se Apple odluči i na zakrivljeni OLED ekran, koji bi bio osnovni razlikovni feature novog iPhonea, pogotovo ako ga uklope u kućište bez vidljivog ruba s prednje strane, kao što se već neko vrijeme nagađa.

Prvo desetljeće iPhonea bilo je samo uvertira u ono što nas zapravo čeka (фото 2)
Futurističko stakleno kućište - iako već na samu pomisao stakla vjerojatno imate scenarij padanja i razbijanja telefona, u ovom slučaju to ne bi trebali promatrati kroz tu prizmu. No, uz to Apple u posljednje vrijeme spominje i tzv. Liquidmetal materijal pa se čini da je to smjer u kojem zapravo idu. Iako ime sugerira na metal u tekućem stanju, zapravo je riječ o leguri iznimne čvrstoće koja je uz to otpornija na trošenje od gotovo svih drugih materijala. Iako se tekući metal koristi od 2003. godine tek se očekuje masovnija primjena u raznim gadgetima, a nije tajna da Apple već neko vrijeme eksperimentira s ovom legurom.

Skriveni senzor za prst - Apple je već djelomično i prividno uklonio home button na "sedmici", no glasine ide kako će ga u svojoj idućoj verziji u potpunosti sakriti ispod samog ekrana. Ideja je da uređaj detektira vlasnikov prst bilo gdje na ekranu, a ne samo na tom jednom rezerviranom polju.

Još brži procesor - naravno, to je stavka bez koje ne može proći predstavljanje nove generacije uređaja. I vrlo je vjerojatno kako će novi iPhone biti brži u odnosu na svog prethodnika. No, iako se  o tome već dugo vremena pisalo i propitkivalo, o trenutku kada će brzina procesora pametnog telefona biti jednaka brzini prijenosnika, činjenica je da je taj trenutak već stigao, što je otvorilo još niz drugih pitanja čija rješenja i odgovore možemo očekivati u narednom desetljeću najprofitabilnije tech kompanije u povijesti, Applea.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više