Search

Samsung službeno otkrio razlog \"gorućeg\" problema svojih Galaxy Note 7 telefona

Samsung službeno otkrio razlog "gorućeg" problema svojih Galaxy Note 7 telefona

Prava istina je konačno i dostojno otkrivena


Image: buro247.my

Kao što su i obećali, Samsung je konačno objavio rezultate istrage vezane uz incident koji su imali sa svojim modelom pametnog telefona Galaxy Note 7 koji se samozapaljivao

Iako je u kolovozu 2016. godine zavladao veliki hype kada je Samsung najavio svoj novi revolucionarni model pametnog telefona Galaxy Note 7, no oduševljenje je ubrzo splasnulo. Samsung se našao u negativnoj žiži medijskog zbivanja jer se upravo baterija spomenutog telefona pregrijavala, nakon čega bi u velikom broju slučaja telefon i doslovno eksplodirao, odnosno zapalio se. Zbog tog incidenta morali su povući preko 2 milijuna svojih uređaja, što je Samsung u konačnici oštetilo za, ni manje ni više, nego 5,3 milijarde dolara.

No, ako to stavimo na stranu, više od toga koštalo ih je ipak povjerenje njihovih korisnika koje su stekli kroz godine uspješnog poslovanja. U međuvremenu Samsungov telefon postao je predmet zafrkancije, iako se radilo o ozbiljnom problemu koji je itekako mogu ugroziti njegovog korisnika, konkurencija se potiho naslađivala, a taj se model još uvijek pri polijetanju avionom posebno izdvaja i naglašava u kontekstu obaveznog i potpunog gašenja za vrijeme trajanja kompletnog leta. U cijelom tom bolnom periodu se svakodnevno nagađalo i pisalo što je tome uzrok te čiji je propust i kako to da je uopće došlo do jednog takvog ozbiljnog problema cijele serije, a sada je Samsung, kako su i obećali, konačno objavio rezultate svoje višemjesečne istrage. Ukratko, problem je nastajao u samoj bateriji.

Samsung službeno otkrio razlog "gorućeg" problema svojih Galaxy Note 7 telefona (фото 1)

Naime, obje tvrtke koje su Samsungu isporučile baterije za telefone imale su probleme u proizvodnom procesu, što je dovelo do spomenutog samozapaljivanja. Prvo su problem imali s baterijama iz inicijalne serije, a potom su se zapaljivali i uređaji sa zamjenskom baterijom. Iako nije otkriveno o kojim se dobavljačima to radi, kod baterija prvog dobavljača dolazilo je tako do kratkih spojeva u elektrodama u gorenjem desnom uglu koje su se savijale zbog pogreške u dizajnu te u nekim slučajevima, nedostatka izolacije.

Zamjenske baterije drugog dobavljača gorjele su pak zbog greške u proizvodnji jer su ti proizvođači željeli čim prije zadovoljiti korisnike koji čekaju svoju "popravljenu" verziju telefona Galaxy Note 7. No, iz tvrtke Samsung su tako jučer u svom dugoočekivanim priopćenju prije svega istaknuli kako je odgovornost na njima te priznali da nisu dovoljno temeljito provjerili dijelove koji su bili implementirani u njihov model telefon. Isto tako, najavili su i da je sada uveden novi sigurnosni protokol u "osam točaka", koji bi trebao osigurati da se ovakvi incidenti nikad više ne ponove.

Iako je cijela situacija bila poprilično neugodno iskustvo za jednu tako veliku i moćnu korejsku kompaniju, koja će na neki način jednim dijelom biti i zauvijek obilježena tim nemilim događajem te ujedno i vrlo bolno, krizno iskustvo, kako kaže i sam DJ Koh, Samsungov direktor mobilnog sektora, ovakav potez svojevrsnog javnog poraza i preuzimanja odgovornosti bio je itekako hrabar potez koji se uistinu rijetko viđa. A, sudeći prema komentarima, čini se da su to prepoznali i sami korisnici ovog tehnološkog brenda koji su jednim dijelom odlučili to i ne toliko zamjeriti, jer kako mnogi njihovi korisnici pišu, takve greške se nažalost svima mogu dogoditi. Tim povodom, Samsung je odlučio objaviti i video koji vrlo jasno objašnjava kako je i gdje došlo do pogreške te tako dodao još jednu transparentnu notu cjelokupnom pojašnjenju.

Inače, uskoro bi Samsung trebao lansirati i svoj novi top model, Galaxy S8, a još se ne zna hoće li linija Note biti ukinuta ili će biti predstavljen nasljednik modela Note 7. Spomenimo i kako je zapravo prodano 3 milijuna tog nesretnog modela telefona, a 96% ih je vraćeno nakon što je potvrđeno da Note 7 ima doslovno "gorući" problem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više