Search

Slučaj FaceApp: Vi provjeravate kako ćete izgledati u starosti, oni postaju vlasnici vaših fotografija

Slučaj FaceApp: Vi provjeravate kako ćete izgledati u starosti, oni postaju vlasnici vaših fotografija

Jeste li čuli za #faceappchallenge i znate li što se iza zabavnih fotografija koje su preuzele društvene mreže zapravo krije?

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Aplikacije koje nama kao korisnicima omogućuju različite izmijene na licu da bi se zatim istima svi zajedno dobro nasmijali ne razmišljajući o posljedicama onoga što one sa sobom donose, možda ipak nisu toliko bezazlene. Posljednjih se dana u internetskim krugovima povela rasprava o trenutno superpopularnoj aplikaciji FaceApp, onoj koja vas u samo nekoliko sekundi može pretvoriti u osobu stariju i do nekoliko desetaka godina te vam pružiti mali zabavan, iako nerealan, uvid u budućnost.

No, jeste li znali da korištenjem aplikacije tog tipa obično dijelite svoje podatke s kompanijom koja je aplikaciju i razvila, a pristankom na uvjete korištenja dajete joj pravo da upravo tu fotografiju koja vas je toliko zabavila koristi i u druge, nimalo zabavne svrhe? Naime, sudjelovanjem u novom trendu na društvenim mrežama popularno nazvanim #faceappchallange i učitavanjem fotografije u FaceApp aplikaciju, ona ulazi u bazu podataka koji se zatim mogu koristiti u neke nove, vama nepoznate svrhe. Primjerice, vaše lice može osvanuti na plakatu u Rusiji, a da vi o tome ne znate baš ništa. Kako je to moguće? Dozvolom koju dajete pri učitavanju svoje fotografije u aplikaciju pristajete na potpuno odricanje prava na istu te samim time vaša fotografija ulazi u bazu podataka koja kasnije može poslužiti i za druge projekte iste kompanije.

 

 

Iako su se internetske rasprave ponajprije vodile zbog činjenice da je riječ o ruskoj kompaniji koja "naivnim" Amerikancima krade podatke i ulazi u mape s fotografijama, osnivač FaceAppa oglasio se i pojasnio kako je istina ipak nešto drugačija. Naime, FaceApp koristi samo odabranu fotografiju, sprema je u bazu podataka, a većina se nakon 48 sati briše. Ipak, ne sve.

Francuski znanstvenik i istraživač Elliot Alderson za The Guardian je proveo provjeru aplikacije i utvrdio kako ona s vašeg mobitela uzima tek jednu odabranu fotografiju i, unatoč insinuacijama, nema pristup ostatku podataka. Alderson je dodao kako aplikacija ipak uzima podatke o vašem mobilnom uređaju poput identifikacijskog broja i modela, no to je nešto bi svatko od nas trebao očekivati već samim preuzimanjem aplikacije. "Najveću je paniku zapravo stvorila činjenica da aplikacija dolazi iz Rusije", rekao je Alderson. Čini li to cijeli #faceappchallenge prihvatljivim? Pa, i ne baš.

 

 

Dijeljenje privatnih podataka putem ovakvih i sličnih aplikacija poprilično je opasna igra kada pričamo o današnjem, tehnološki osviještenom svijetu. Fotografije koje ste napravili pa na njih možda već i zaboravili još se uvijek nalaze u nekoj bazi i u najboljem slučaju, bit će obrisane s novim naletom trendova poput onog koji je donio #faceappcallenge. U najgorem slučaju, bit će iskorišteni za neko od istraživanja koja se provode u kompanijama i sveučilištima diljem svijeta, pa čak i osvanuti na nekom posve neočekivanom mjestu. Odličan primjer toga je jedno američko sveučilište koje je potajno snimljene fotografije studenata spremalo u svoju bazu podataka te njihova lica zatim koristilo za istraživanja temeljena na umjetnoj inteligenciji. Zastrašujuće, zar ne?

Arwa Mahdawi, novinarka The Guardiana na sjajan je način objasnila cijelu situaciju. Za Mahdawi problem nije u ruskoj aplikaciji koju ćemo sutra zaboraviti, problem je puno dublji. Leži u činjenici da, sada kada smo već debelo zašli u moderno tehnološko doba, naša lica više ne pripadaju nama, ona su privatizirana i to je ono čega se najviše trebamo bojati. Na kraju priče, je li nekoliko desetaka, pa čak i stotina lajkova zbilja vrijedno toga?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više