Search

Što nam je donijela tehnologija u posljednjih 10 godina: Od najpopularnije društvene mreže do gadgeta bez kojih više ne možemo

Što nam je donijela tehnologija u posljednjih 10 godina: Od najpopularnije društvene mreže do gadgeta bez kojih više ne možemo

Od Instagrama do binge watchanja

Tekst: L.L.


Image: Unsplash,
Imaxtree

Razdoblje od 2010. do 2019. godine dugačak je period u kojem smo, u tehnološkom smislu, prošli kroz čak nekoliko razdoblja. Upoznali smo se s društvenom mrežom Instagram, pametni su satovi postali sve veći hit, a zatim su tu i servisi poput Ubera te onih za dostavu hrane. Iako se nama čini kao da ih koristimo oduvijek, teško je ne primijetiti kako tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom te nas je već i ovaj popis poprilično iznenadio. Donosimo vam pet najvećih tehnoloških trendova proteklog desetljeća.

Instagram

Zasigurno najznačajnija tehnološka inovacija u posljednjih 10 godina je danas najpopularnija društvena mreža Instagram. Korisnicima je predstavljen u listopadu 2010. godine i odmah je definiran kao društvena mreža na kojoj nalazimo fotografije hrane te one s previše izraženom uporabom filtera. Vjerujemo kako prije desetak godina nitko nije ni sanjao u kakvu će se vrstu platforme pretvoriti te kako će u narednim godinama ova društvena mreža biti zaslužna za više nego uspješne karijere brojnih korisnika diljem svijeta. Instagram je stvorio influencere, a influenceri nam, između ostalog, još mrvicu približili svijet kakav možda nikada ne bismo upoznali.

Što nam je donijela tehnologija u posljednjih 10 godina: Od najpopularnije društvene mreže do gadgeta bez kojih više ne možemo (фото 1)

Pametni satovi

Malu tehnološku revoluciju sredinom desetljeća pokrenuo je Apple svojim pametnim satom. Iako su na tržištu već postojali primjerci poput Fitbita, Apple je u svojim majstorijama otišao korak dalje i svijetu ponudio nešto što bi, s vremenom, u potpunosti moglo zamijeniti mobitele. I nisu se prevarili. Appleov pametni sat u dvije godine od izlaska postao je najprodavaniji sat na svijetu, a nama je postalo daleko lakše pratiti zbivanja na vlastitim mobilnim uređajima. Osim pametnih satova, unaprijeđena je i ideja sportskih satova koji danas imaju nebrojeno mnogo opcija, prate velik broj funkcija i pokreta i naprosto se ne skidaju s ruku pravih zaljubljenika u sport.

Aplikacije bez kojih danas teško zamišljamo život

Servisi poput onih koji nam već nekoliko godina unatrag pomažu da na što jeftiniji i brži način dođemo do željene lokacije, kao i oni koji nam najam upravo tih lokacija približava i pojednostavljuje uvelike su nam olakšali život. S pojavom Ubera instantno smo zaboravili na naručivanje taksija telefonom i odahnuli kada je za isto bilo potrebno tek nekoliko klikova mobitelom, a odustali smo i od organiziranih putovanja upravo zato što je organizacija istih uz Airbnb postala daleko lakša. Danas, nekoliko godina kasnije, na Airbnb-u pronalazimo genijalne varijante smještaja u cijelom svijetu, a na izbor se nude čak i kraljevske palače. Servisi za naručivanje hrane su pak sasvim nova vrsta male gastro revolucije. Omiljeni restorani postali su još dostupniji, a ovaj nam je put pružena prilika da u njihovoj hrani uživamo bez izlaska iz kuće, onako na kauču, u pidžami. Može li bolje?

Što nam je donijela tehnologija u posljednjih 10 godina: Od najpopularnije društvene mreže do gadgeta bez kojih više ne možemo (фото 2)

Bežične slušalice

S ovim su izumom zapetljani kablovi slušalica naprosto otišli u prošlost. Jednostavne, praktične i minimalističke, 2016. godine na tržište su prve takve stigle Appleove AirPods. Iako se u početku nisu činile kao dobar potez najpoznatije tehnološke kompanije na svijetu, do danas su postale pravi hit te se u ovom trenutku na tržištu mogu pronaći primjerci različitih proizvođača.

Serije još dostupnije

Iako je Netflix osnovan daleko prije nego je ovo desetljeće započelo, kod nas se pojavio 2016. godine i izazvao instantno oduševljenje. Omiljene serije na jednom mjestu postale su nešto što smo čekali cijeli život, a izraz binge watching službeno je ušao u rječnike svih nas. Nakon Netflixa, na domaćem se tržištu pojavio i HBO GO, a danas na raspolaganju imamo i Amazon Prime, Facebook Watch te Pickbox.

Što nam je donijela tehnologija u posljednjih 10 godina: Od najpopularnije društvene mreže do gadgeta bez kojih više ne možemo (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više