Search

Što nam donosi tehnologija u 2017.?

Što nam donosi tehnologija u 2017.?

Predviđanje portala Designboom

Tekst: E.G.


Image: Promo,
screenshot

Portal Designboom je jedan od najpoznatijih portala koji se bavi arhitekturom, dizajnom i tehnologijom, a u svom radu pokušava i prognozirati potencijalne nadolazeće trendove...

Tehnologija je postala sastavni dio naših života, a svakim danom svjedočimo napretku koji nitko nije mogao predvidjeti. Internet je promijenio način na koji živimo, društvene mreže su uvele potpuno nove načine komunikacije i teško je uopće nabrojati na koje se sve načine svijet promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća. I dok teško možemo točno reći do kuda sežu granice suvremene tehnologije i postoje li one uopće, poznati portal Designboom je pokušao predvidjeti trendove za godinu u koju smo upravo zakoračili.


1. Pretraživanje bez zaslona

Jedna američka tvrtka koja se bavi napretkom IT sektora je napravila istraživanje prema kojem ćemo do 2020. čak 30% internet pretraga vršiti bez korištenja zaslona. Preciznije, tehnologije poput Siri, kojima dajemo naredbe, rapidno će napredovati i moći nas razumjeti bez većih problema i zabuna na koje smo do sada nailazili. Jedan od takvih proizvoda je i Exploride, koji dolazi s ugrađenim sofisticiranim mikrofonima koji će vas s lakoćom razumjeti.

Što nam donosi tehnologija u 2017.? (фото 1)

2. Tehnološki kućni pomoćnici

Osim što će nam pretraživanje interneta uskoro biti dodatno olakšano, dobit ćemo i tzv. kućne pomoćnike u vidu gadgeta. Jedan od takvih uređaja je i Amazonov pametni zvučnik, Echo. Osim jednostavnih funkcija poput čitanja vijesti ili drugog sadržaja s interneta, omogućit će vam naručivanje namirnica, pozivanje taksija ili što god vam padne na pamet. Trebate to samo jasno izgovoriti, a uređaj će naredbu raspoznati i unatoč eventualnoj glazbi ili buci.

Što nam donosi tehnologija u 2017.? (фото 2)

3. Direktno prevođenje stranog jezika u govoru

Jedan od najočekivanijih izuma svih vremena bi konačno mogao zaživjeti i naići na širu komercijalnu upotrebu. Stručnjaci su pokušali proučiti kako djeca uče strane jezike te taj model primijeniti na računala. Projekt ''Pilot'' donosi bežičnu slušalicu koja se umetne u uho i simultano prevodi na odabrani jezik ono što vam govori sugovornik. Proizvod bi trebao stići na tržište početkom godine, a mogao bi značiti revoluciju u globalnoj komunikaciji.

4. Korištenje potencijala ruku

Koliko god je očito da živimo u vremenu hands-free tehnologije, čini se da će bi se to u određenom smislu moglo promijeniti. Projekt ''Gest'' predstavlja pametnu rukavicu koja će promijeniti način interakcije s našim računalima. Napravljena je tako da memorira zadane pokrete za određene naredbe, pa tako možemo stišati glazbu ili zumirati fotografiju bez da diramo zaslon, miš ili tipkovnicu.

Što nam donosi tehnologija u 2017.? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više