Search

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi?

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi?

Ili samo unaprijediti operativni sistem


Image: Buro247.ru

Budući da Hrvatska nije među prvim zemljama u kojima će se novi iPhone 6 pojaviti odmah nakon prezentacije, imate dovoljno vremena za razmišljanje hoćete li svoju sadašnju generaciju pametnog telefona možda zamijeniti za noviju ili ćete se samo zadovoljiti prelaskom na iOS 8

Najveća rujanska vijest tehnološkog svijeta zasigurno je lansiranje nove generacije iPhone pametnog telefona u obliku dva nova modela. Obožavatelji su u prvih 24 sata gotovo srušili server službene Apple stranice naručivši unaprijed 4 milijuna telefona. Jučer, 17. rujna, za sve je druge modele stigla nadograda operativnog sistema na iOS 8 te je sada i u Hrvatskoj dostupna za preuzimanje. Odlučili smo promotriti karakteristike ima li smisla odmah mijenjati svoj još uvijek funkcionalan iPhone 5 za iPhone 6, a na vama je da tu odluku sami donesete.

1. Ekran i dizajn

Nova generacija iPhone mobitela tanja je nego prošli model: 6,9 mm naspram 7,6 mm koliko je bila debljina iPhone 5S modela. iPhone 6 Plus ima veći ekran, malo je deblji, ali i dalje samo 7,1 mm. Oba ekrana opremljena su novom tehnologijom Retina HD koja obećava visoki kontrast i veću kvalitetu boja u više kuteva gledanja. Gumb za isključivanje premjestio se s gornjeg panela na desni bok, a forma je zaobljenija.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 1)

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 2)

2. Brzina

A8 procesor druge generacije kao u stolnim kompjuterima brži je, bolje ekonomizira energiju i prema riječima proizvođača 25 posto je produktivniji od svog prethodnika. Dorađen je i koprocesor M8.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 3)

3. Kamera

Nova kamera iSight još je bolja zahvaljujući novom senzoru s tehnologijom Focus Pixels za brzo automatsko fokusiranje. iPhone 6 Plus ima i tehnologiju optičkog stabiliziranja kadra koja eliminira statičke probleme u uvjetima lošeg osvjetljenja te u kombinaciji s novim iOS 8 operativnim sistemom umanjuje zamućenost fotografija. Prednja kamera još je bolja, s funkcijom HDR i brzinskim kontinuiranim snimanjem.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 4)

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 5)

4. Baterija

Odlična vijest je povećanje trajanja baterije. Slušajući audio iPhone 6 i iPhone 6 Plus će raditi do 50 ili 60 sati, gledanje videa može trajati od 11 do 14 sati, korištenje Wi-Fi mreže 11 do 12 sati, a putem 3G mreže 10 do 12. Za usporedbu, iPhone 5 ili 5S kojima je baterija vječno na izdisaju mogu funkcionirati 40 sati za audio ili 8-10 za surfanje.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 6)

5. Brži prijenos podataka

LTE mreža još je unapređenija te tako prijenos podataka dolazi do 150 Mbit/s. Novi modeli podržavaju visokokvalitetne glasovne pozive na mobilnoj ili Wi-Fi mreži.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 7)

6. Sitni detalji

Novi modeli poput iPhonea 5S se otključavaju na otisak prsta, a opremljeni su žiroskopom, akcelerometrom, senzor blizine i barometar. Posljednji mjeri moguće promjene u visini te će fitness aplikacije napokon moći zabilježiti kretanja uz stepenice i točno izmjeriti pređenu kilometražu.

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 8)

Treba li iPhone starije generacije zamijeniti za novi? (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više