Search

Ukidanje Instagram lajkova podijelilo Australce, a doznali smo i što to znači za ostatak svijeta

Ukidanje Instagram lajkova podijelilo Australce, a doznali smo i što to znači za ostatak svijeta

Ovaj je tjedan obilježio još jedan novitet na omiljenoj društvenoj mreži. Instagram je ukinuo broj lajkova u Australiji pa smo provjerili što to znači za influencere i ostatak Instagram populacije.

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Korisnici društvene mreže Instagram u Australiji ovog su se tjedna susreli s novitetom koji je izazvao podijeljena mišljenja. Naime, testni period u kojem više neće biti vidljiv broj lajkova na svaku od objava, nakon Kanade, provodi se i u Australiji, a cilj je potaknuti korisnike da na svojim profilima dijele fotografije koje se sviđaju ponajprije njima samima, bez pritiska da će naići na neodobravanje ostatka Instagram populacije. Stvar funkcionira tako da su ispod objava i dalje vidljiva korisnička imena pratitelja, no ne postoji broj koji, vjeruju u Instagramu, stvara pritisak, a samim time potiče Instagram populaciju da objavljuje fotografije koje potiču iluziju o boljem svijetu i životu, što s vremenom može prerasti u ozbiljan problem.

"Nadamo se da će test koji provodimo skinuti pritisak s korisnika i omogućiti im da objavljuju sadržaj koji i sami vole, a samim time maknuti fokus s lajkova i usmjeriti se na prave ljudske priče i ono što je zapravo bit ove društvene mreže", objasnila je uvođenje promjena Mia Garlick, direktorica Facebooka za Australiju i Novi Zeland.

Ipak, korisnicima će i dalje biti dostupan popis pratitelja koji su ispod njihove objave ostavili srce i ova promjena neće utjecati na mjerenja prometa na pojedinom profilu. Influencerima koji su od svojih profila razvili posao te im je on jedan od izvora zarade i dalje će biti vidljivi svi lajkovi kao i doseg tako da razloga za paniku koja je nastala prvotnom najavom ovakvih promjena još u travnju zbilja nema.

 

Ukidanje Instagram lajkova podijelilo Australce, a doznali smo i što to znači za ostatak svijeta (фото 1)

 

Ipak, australski influenceri podijeljenog su mišljenja. Dok jedni smatraju kako je ovo odličan potez koji će maknuti dodatan pritisak koji je društvena mreža kroz godine stvorila, drugima se čitava stvar čini poprilično nezrelom te smatraju kako odraslim ljudima nisu potrebne ovakve restrikcije. Michelle Andrews i Zara McDonald, osnivačice podcast kanala Shameless, oštro su kritizirale ovaj potez te istaknule kako bi on imao smisla za korisnike ispod 18 godina, no postupci poput ovog na odraslim ljudima, za njih, zbilja nemaju smisla. Ali Cavil, australska influencerica i nutricionistica, istaknula je kako bi ovakva promjena mogla stvoriti dodatan posao korisnicima koji od svojih profila zarađuju upravo zbog činjenice da potencijalnim sponzorima neće biti dovoljno tek pregledati njihov profil, već će se ulaziti u komunikaciju i razmjenu brojeva što dodatno komplicira stvari. S druge strane, većina se australskih influencera ipak složila s činjenicom da je promjena koju je uveo Instagram pozitivna te kako će skrenuti pažnju s brojeva na sadržaj što bi u konačnici moglo dovesti do ulaganja više truda, a samim time i kvalitetnijih objava.

Kanada je prva država u kojoj se testiranje provelo još u svibnju, ovog je tjedna na red došla Australija, a iduće na listi su Italija, Irska, Japan, Brazil i Novi Zeland. Kada će se promjena uvesti i na naše tržište još uvijek nije poznato.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više