Search

Upoznajmo svemir: 5 aplikacija za ljubitelje astronomije

Upoznajmo svemir: 5 aplikacija za ljubitelje astronomije

Tajne svemira nadohvat ruke


Image: buro247.ru

Jedna od brojnih prednosti ljeta su vedre noći i nebo posuto zvijezdama koje još od djetinjstva volimo promatrati ležeći na travi ili plaži uz šum mora. A brojne nam nove aplikacije omogućuju da dodirom zaslona upoznamo svemir još bolje...

Zasigurno se sjećate kako ste kao mali na pitanje što biste željeli biti kad odrastete barem jednom odgovorili – astronaut. Za vas smo odabrali pet različitih aplikacija kojima se barem malo možete približiti dječjoj maštariji proučavanja svemira i njegovih sastavnih elemenata, ali se pritom ne trebate uopće pomaknuti s kauča, već vam je poznati dio svemira na dlanu.

 

1. Star Walk – 2,99 dolara 

Aplikacija za sve pasionirane amaterske istraživače svemira. Cijena od 2,99 dolara mali je iznos za ono što će vam aplikacija Star Walk pružiti: moći ćete pratiti kiše meteora u stvarnom vremenu, proučavati sazviježđa i njihove simbole, doznati više o satelitima koji će vam se naći u kadru te, naravno, pratiti kretanje planeta. Aplikacija je dvaput dobila nagradu za najbolju aplikaciju godine – 2009. i 2010. god. A bonus je i sjajna meditativna glazba koja prati ovu zanimljivu aplikaciju (koju možete i isključiti po želji). 

2. NASA App – besplatno

Autor NASA aplikacije je sama američka svemirska agencija čiji je cilj omogućiti korisnicima popratiti najnovije fotografije i videe koje su snimili astronauti, doznati novosti o tekućim misijama, osvrte na njih i njihove rezultate, pratiti objave na Twitter profilima raznih NASA-inih suradnika, ali pogledati što je novo na NASA TV-u.  

Upoznajmo svemir: 5 aplikacija za ljubitelje astronomije (фото 1)

3. Space Images – besplatno

Fotografije koje ćete naći u sklopu ove aplikacije također su iz NASA-ina arhiva. Za razliku od prethodne aplikacije koja će vam ponuditi bezbroj informacija, ova aplikacija nudi prekrasne inspirativne fotografije svemira u visokoj rezoluciji. 

4. Exoplanet – besplatno

Egzoplaneti, odnosno planeti izvan našeg Sunčevog sustava, posebno su zanimljiva svemirska tijela za istraživanje. Dosad ih je otkriveno više od 3000, a ova će vam aplikacija pružiti informacije s animacijama i dijagramima o nekim najzanimljivijim primjercima. Sjajna aplikacija za sve one koji su naš Sunčev sustav istražili uzduž i poprijeko i željni su proširiti svoje znanje o bespućima svemira. 

Upoznajmo svemir: 5 aplikacija za ljubitelje astronomije (фото 2)

5. Moon Globe – besplatno

Želite doznati nešto više o našem satelitu koji nas svakog mjeseca pozdravi u svom punom sjaju? S pomoću Moon Globe aplikacije moći ćete proučiti Mjesec do najsitnijih detalja i istražiti njegovu reljefnu površinu, kao i onu drugu, tamnu stranu. Osim toga, moći ćete doznati točnu lokaciju gdje su se prizemljile svemirske letjelice i kuda su prošetali rijetki sretnici kojima se pružila prilika zakoračiti na ovu vječnu kuglu inspiracije. 

Upoznajmo svemir: 5 aplikacija za ljubitelje astronomije (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više