Search

Uskoro bismo mogli putovati luksuznije nego ikad, znamo kako izgledaju avioni budućnosti

Uskoro bismo mogli putovati luksuznije nego ikad, znamo kako izgledaju avioni budućnosti

Inovacije koje oduševljavaju

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Možete li zamisliti da na iduću destinaciju koju ste rezervirali putujete avionom iz budućnosti, onim koji osim svih klasičnih usluga nudi i gledanje filmova na prozirnim, lebdećim ekranima, da bez problema u avionu možete spavati na prostranom krevetu, prošetati do bara ili se odmoriti uz masažu? Inovacije na području putovanja avionima, naime, glavna su tema natječaja The Crystal Cabin Awards u sklopu kojeg se svake godine prijavljuje oko stotinu kreativnih kompanija te koje zatim donose nova rješenja kako bi putovanja učinile još mrvicu zanimljivijim i ljepšim iskustvom.

Virgin Atlantic

Iako se neke od ideja u sklopu natječaja nikada ne realiziraju, genijalna je stvar vidjeti koliko daleko seže kreativnost, na čemu rade neki od već priznatih brendova i što bi nas točno moglo dočekati već iduće godine na nekom duljem putovanju avionom. Ove se godine na natječaj prijavilo 104 natjecatelja iz 21 zemlje u osam kategorija.

Neki od osmišljenih koncepata više su nego zanimljivi pa nam se tako posebno svidio onaj koji je osmislila kompanija Dubai Aviation Engineering Projects, a koji se temelji na pružanju najbolje usluge putnicima, ovisno o njihovim potrebama i željama. Tako, primjerice, na vremenski duljim putovanjima putnici mogu uživati u privatnim spa prostorijama. Ovisno i željama putnika, te bi prostorije bile promjenjive, a sudeći prema predstavljenom projektu, cijela stvar uopće ne zvuči nemoguće.

Dubai Aviation Engineering Projects

Još jedan sjajan projekt osmislila je kompanija PriestmanGoode kreirajući zero waste set za ručak kada je u pitanju avionska hrana. Poznata je činjenica kako upravo hrana koja se na avionima konzumira najčešće dolazi u plastičnim omotima stvarajući time ogromne količine nepotrebnog otpada, pa je tako jedna od ideja pladanj hrane napravljen isključivo od organskih materijala, jednostavan i lagan, modernog dizajna i, najvažnije, u potpunosti razgradiv.

PriestmanGoode

Sjedala dizajnirana tako da omogućuju veću privatnost, privatni barovi, iskorištavanje prostora u svrhu postavljanja velikih obiteljskih kreveta ili pak dodaci na napuhavanje koji omogućuju sigurniju vožnju samo su dio inovacija koje su ušle na listu favorita i uskoro bi se mogle naći među ponudama poznatih aviokompanija.

Od svih ovih i mnogo drugih ideja, zadatak sudaca jest izabrati tri najbolje predstavljena koncepta unutar kategorije. Upravo ta tri finalista imat će prilike svoje ideje predstaviti na Aircraft Interiors Expo događaju u Hamburgu, a pobjednici će biti proglašeni na gala večeri krajem ožujka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više