Search

Maštate o pametnim lećama s ugrađenim ekranom? Ova znanstvena fantastika uskoro postaje stvarnost

Maštate o pametnim lećama s ugrađenim ekranom? Ova znanstvena fantastika uskoro postaje stvarnost

Proširena stvarnost otišla je mnogo dalje od videoigre Pokémon Go

Tekst: D.M.


Image: Mojo Vision

Na posljednjem CES-u, platformi za predstavljanje najnovijih tehnoloških rješenja za osobnu uporabu izumitelji su prikazali sve od planiranih gradova do AI sugovornika. No, ono oko čega se digla najveća prašina jest kontaktna leća o kakvoj geekovi sanjaju još od 80-ih.

Mojo Lens, pametnu kontaktnu leću s ugrađenim zaslonom koji vam daje informacije bez ometanja vašeg fokusa. Mojo Vision, tvorac Mojo Lensa tvrdi kako vam daje znanje koje vam treba - i to točno kad je potrebno te pomaže da zapamtite što je najvažnije tijekom posebnih trenutaka i da se usredotočite na svoje prioritete bez da zakopate lice u ekran ili skrećete pozornost na mobilni uređaj.

Maštate o pametnim lećama s ugrađenim ekranom? Ova znanstvena fantastika uskoro postaje stvarnost (фото 1)

Pametne kontaktne leće koje pružaju privatno, super diskretno sučelje za vaš digitalni život mogle bi uskoro sjediti na vašim očnim jabučicama, ako sve bude išlo po planu Mojo Visiona. Inovatori sa sjedištem u Kaliforniji, više od tri godine držali su planove za AR (augmented reality - eng. proširena stvarnost) kontaktnu leću u tajnosti. Tek su otkrili svoje rane prototipove i mikro tehnologiju za koju obećava da će pokriti sve od vašeg kalendara do hitnih poruka na pozadini fizičke stvarnosti.

Maštate o pametnim lećama s ugrađenim ekranom? Ova znanstvena fantastika uskoro postaje stvarnost (фото 2)

Slično korisničkim sučeljima prikazanim u filmovima kao što su "Terminator" i "Iron Man", ove se informacije prenose pomoću ugrađenog AR zaslona projiciranog u stvarnom okruženju korisnika. Prema onima koji su isprobali uređaj, slike se pojavljuju kao zeleni tekst preko korisnikovog vidokruga; jednostavan, ali nesumnjivo revolucionarni napredak koji bi mogao utrti put složenijim idejama u budućnosti.

Za sada tehnologija prepoznaje oblike i isporučuje banalne informacije poput vremena i prognoze, no njezini izumitelji misle da mogu riješiti problem lošeg vida ili čak sljepoće ako sve pođe po njihovom planu.

Maštate o pametnim lećama s ugrađenim ekranom? Ova znanstvena fantastika uskoro postaje stvarnost (фото 3)

Leave a comment

više