Search

Znamo kako se besplatno educirati na internetu u samo desetak minuta dnevno

Znamo kako se besplatno educirati na internetu u samo desetak minuta dnevno

Aplikacije i stranice koje je najbolje odmah spremiti

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Sat vremena za sebe na pojedine nam se dane čini kao ogromna količina vremena koju naprosto nemamo, no uz osmosatno radno vrijeme, tek jedan sat na dan posvećen samima sebi znači nevjerojatno puno. Kada ste sami sa sobom dogovorili da je upravo to što vam je potrebno za ugodniji, opušteniji život, razmislite da dio tog vremena odvojite za korisne stvari poput, primjerice, učenja novog jezika, kakav kratak dokumentarac ili obnavljanje znanja iz područja vašeg interesa.

Dobro nam je poznat osjećaj zaboravljivosti, a odmah nakon njega ona briga da će s godinama postati sve gore i upravo zato, obnova znanja u samo desetak minuta dnevno bit će odlična ideja koju vrlo lako možete ukomponirati u svojih sat vremena mira. Uz tehnologiju koja je iznimno napredovala, aplikacije i web stranice koje vam, osim dopisivanja, uređivanja fotografija i objavljivanja istih, mogu poslužiti i zbilja korisnoj obnovi znanja, stvar postaje još mrvicu jednostavnija. Izdvojili smo nekoliko nama najdražih.

Duolingo

Razmišljate li već dulje vrijeme o učenju novog stranog jezika, proučavanju novih kultura ili maštate o preseljenju u, primjerice, Nizozemsku, a ipak nemate dovoljno vremena za upisivanje u školu stranih jezika ili pak učenje jezika koji vam se sviđa baš nigdje nije moguće, aplikacija Duolingo riješit će sve vaše probleme. Jednostavan za korištenje, Duolingo na izbor nudi velik broj stranih jezika, a zatim vas kroz razine vodi do razumijevanja i jednostavnog komuniciranja s izvornim govornicima. Ova aplikacija, naravno, ne može u potpunosti zamijeniti sate stranih jezika u školama no dobar je početak i vježba za obnavljanje znanja u pojedinom jeziku.

Znamo kako se besplatno educirati na internetu u samo desetak minuta dnevno (фото 1)

Peak

Vježbe memorije, engleskog jezika, zadržavanja fokusa i jednostavne vježbe rješavanja problema idealan su način za trening mozga. Aplikacija Peak pomoći će vam na svim navedenim područjima i odličan je izbor za provođenje mentalnih vježbi. Zadaci koje vam aplikacija postavlja nisu preteški i namijenjeni su prije svega buđenju mozga na najjednostavniji način nakon kojeg ćete se ipak osjećati barem malo bolje.

Stuff You Should Know

Dobra ideja za osvježavanje znanja bit će i različiti podcasti. Kod ovog formata, veliku prednost odnosi i činjenica da uz slušanje možete obavljati i druge, svakodnevne poslove. Glazbu povremeno zamijenite preslušavanjem podcasta "Stuff You Should Know" i prisjetite se činjenica koje ste možda zaboravili ili naučite neke nove. Iza ideje kriju se dva prijatelja, Charles (Chuck) Bryant i Josh Clark, a na njihovoj web stranici možete pronaći podcastove u kojima raspravljaju na najrazličitije teme, a neka od područja kojih se dotiču su povijest, glazba, kriminal, medicina, filmovi, hrana, umjetnost, pa i utjecaj droga.

Paris Review

Volite li poeziju, a čitanje knjiga obavezan je dio vašeg dnevnog rasporeda, Instagram profil Paris Review posebno će vam se svidjeti. Citati, pjesme i kratke priče književnika iz cijelog svijeta na različite teme i, prije svega, inspiracija te sjajan poticaj za nove životne izazove, na ovom ćete profilu pronaći baš sve. Odlična je stvar što se profil nalazi na omiljenoj društvenoj mreži pa ćete objave teško preskočiti.

 

 

Crash Course

Ima nešto opuštajuće u gledanju videa na YouTubeu, a kada ste već tamo, pogled bacite i na kanal Crash Course. Riječ je o kanalu koji na jednostavan, simpatičan, animirani način donosi činjenice o gotovo svakoj temi koja vam pada na pamet. Ovdje možete otkriti važna medicinska saznanja, ona koja se tiču seksa, pa čak i ona koja će vas naučiti sve o uzgoju pojedine biljke u vlastitom domu. Animirani filmovi u prosjeku traju desetak minuta te vam neće oduzeti previše vremena, a zanimljivi bi mogli biti i onima nešto mlađima.

Coursera, Harvard X i Yale tečajevi

Za one nešto ozbiljnije u naumu da iz vlastitog doma nauče nešto novo, tu su stranice poput Coursere. Upišite online tečaj, gledajte video zapise predavača, rješavajte zadatke, a na kraju, kako biste nagradili same sebe, isprintajte diplomu. Na Courseri ćete pronaći kvalitetne predavače koji će vam otkriti nova saznanja na područjima umjetnosti, informatike, matematike, kemije i drugima. Neka su predavanja besplatna, druga ćete morati platiti no ono što se nama posebno sviđa jest nepostojanje ograničenja koja bi nas natjerala da u određeno vrijeme sjedimo za računalo i rješavamo zadatke. Na Courseri je sve prilagođeno vama, vašem vremenu i mogućnostima.

Isti takav princip online tečajeva pronaći ćete i na stranicama najprestižnijeg američkog sveučilišta, Harvarda. Naime, na stranicama Harvard X možete se pridružiti različitim predavanjima i završiti tečajeve u sklopu njihovog programa. Pisali smo o tečaju fotografije na Harvardu koji možete upisati već danas, a osim Harvarda, odlična ideja bit će i online tečaj američkog Sveučilišta Yale na kojem će vas pak naučiti kako biti sretniji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više