Traži

Vrtoglavi iznosi za vintage modele Leica

Vrtoglavi iznosi za vintage modele Leica

Leica ponovno srušila rekord


Raritetni fotoaparat Leica Luxus I premašio je više od sedam puta svoju procijenjenu vrijednost na dražbi aukcijske kuće Bonhams. Naime, model je prodan za 960 tisuća dolara umjesto za očekivanih 150-230 tisuća. „Niti jedan fotoaparat nije postigao ovakav iznos“ — vijest je koja se trenutno proširila svijetom nakon dražbe kuće Bonhams koja se održala u Hong Kongu 23. studenog. No, jučer je Leica ponovno srušila rekord, ovoga puta na dražbi u Beču.

Ne, nije riječ o milijun dolara, već o punih dva milijuna dolara, odnosno 1,6 milijuna eura za model M3D Leica iz 1955. godine koji je nekada pripadao američkom fotografu Davidu Douglasu Duncanu izrađen po umjetnikovoj osobnoj narudžbi. Procijenjena vrijednost fotoaparata iznosila je 300 tisuća dolara, no iznos se vrtoglavo popeo dosegnuvši svoju astronomsku cijenu. 

leicaaukcija

Leica Luxus I, 1929.

Dražba koja se održala u Hong Kongu 23. studenog, prvi je put predstavila fotoaparate Leica, točnije 250 modela ove legendarne tvrtke. „Svoju očekivanu vrijednost premašilo je više od 85 posto izložaka što je još jedanput dokazao kinesko zanimanje za vintage fotoaparate“, izjavio je predsjednik aukcijske kuće Bonhams, John Baddeley, „Ukoliko se ovaj rast nastavi, Hong Kong će ubrzo postati priznato tržište, baš poput New Yorka i Londona“.

Model Leica Luxus I s 50-milimetarskim objektivom f3.5 Elmar, u Hong Kongu je prodan za 960 tisuća dolara, a sam model datira iz jedne od limitiranih kolekcija iz prve trećine XX. stoljeća. Samo tijekom 1929.-1930. godine lansirano je 95 fotoaparata, no do naših se dana sačuvao samo manji broj te je iz tog razloga svaki primjerak iz vintage serija, zaista suvremena dragocjenost. Fotoaparat prodan na dražbi kuće Bonhams pripadao je Jacku Newtonu, osnivaču i prvom predsjedniku društva Leica Historical Society.

Tekst: M.T./L.B.

Napišite komentar