Search

Izložba fotografija i nakita u čast Marilyn Monroe

Izložba fotografija i nakita u čast Marilyn Monroe

Fotografije Miltona Greenea i The Marilyn Tribute Jewellery Set


Vjerojatno svi pamte scenu u kojoj Marilyn Monroe u filmu „Muškarci više vole plavuše“ pjeva pjesmu „Dijamanti su ženini najbolji prijatelji“. Draguljarska kuća Chopard je holivudskoj ikoni XX. stoljeća posvetila izložbu, a posebno za 50. godišnjicu smrti predivne glumice, predsjednica i umjetnika voditeljica kuće Caroline Scheufele lansirala je liniju nakita u njezinu čast predstavivši pritom i nikad izlagane fotografije Miltona Greenea. Svih 25 portreta dolaze iz privatne zbirke Miltona Greenea, a prvi su put predstavljeni javnosti u svibnju, istovremeno s otvaranjem 65. Filmskog festivala u Cannesu. Čast nošenja raskošnog nakita iz kolekcije The Marilyn Tribute Jewellery Set pripala je Evi Herzigovoj koja se ukrašena njime pojavila na crvenom tepihu u Cannesu. Za izradu ogrlice od 18-karatnog bijelog zlata i dijamanata utrošeno je 980 sati, a kao komplet uz ogrlicu dolaze i duge, elegantne naušnice.

Sada su portreti Marilyn Monroe, kao i nakit, predstavljeni u New Yorku, a od jučer i u Chopard butiku na Madison Avenue. Ukoliko ste u New Yorku, ovo je jedinstvena prilika da uživate u fotografijama kultnog Miltona Greenea i zanimljivoj priči oko njihova nastajanja.

chopardmarilyn

Godine 1953., časopis Look je poslao Miltona Greenea u Los Angeles kako bi tamo snimio mladu zvijezdu u usponu po imenu Marilyn Monroe. Na zahtjev fotografa, glumica je pristala skinula svu odjeću odjenuvši samo crni kardigan, međutim, zbog ozlijede noge na snimanju filma „Rijeka bez povratka“, Marilyn nije mogla pozirati uspravno pa je stoga kleknula. Slike su prvi put ugledale svjetlo dana tek 1972. godine u knjizi „Marilyn. Biografija“ Normana Mailera.

chopardmarilyn

Marilyn Monroe je zatim pozvala Miltona na sastanak s američkim producentom Josephom Schenkom u njegovoj kući na Beverly Hillsu, a fotografije snimljene tamo obilježile su jednu naslovnicu časopisa Look iz 1954. godine. Dvije godine kasnije, kada je Marilyn glumila u filmu „Autobusna stanica“, svaki je slobodni trenutak pozirala Miltonu u garderobi, a poznata je i fotografija snimljena ispred izloga u Los Angelesu. Ovdje je savršeno ovjekovječena i zavodljiva, dražesna i šarmantna crta slavne Marilyn što posebno dolazi do izražaja na fotografiji snimljenoj u Parkside Estates u okolici Londona. Monroe je tamo živjela sa svojim suprugom Arthurom Millerom tijekom snimanja filma „Princ i plesačica“.

chopardmarilyn

chopardmarilyn

chopardmarilyn

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više