Search

Britanski Starbucks u poreznim problemima

Britanski Starbucks u poreznim problemima

Najveći lanac kavana duguje 40 milijardi dolara


Malo ljudi zna kako je pri izboru mjesta za kavanu Starbucks ključno da vrata gledaju na istok ili na jug, te nikako na sjever. Prema riječima Scotta Bedburyja, jednog od osnivača lanca, to je isključivo zbog činjenice da posjetitelji mogu piti svoju kavu na dnevnom svjetlu te da im sunce ne udara izravno u oči.

Začuđujuće je da se takvi detalji ne odnose na financijsku politiku lanca. Naime, najveći lanac kavana u ozbiljnim je problemima na britanskom tržištu. Društveni aktivisti Engleske blokirali su nekoliko kafića Starbucks pozivajući na taj način tvrtku da plati porez. Policija nije podržala aktiviste i nakon nekoliko minuta ulaz je ponovno bio slobodan. Međutim, predstavnici tvrtke morat će na neki način odgovoriti na optužbe za utaju poreza. Prema nekim izvještajima, Starbucks Britaniji duguje ukupno 40 milijardi dolara.

starbucksporez

S takvim impresivnim dugom, najave o proširenju mreže čine se zaista arogantne. Starbucks je najavio ambiciozan plan u kojem do 2015. godine u raznim krajevima svijeta planiraju otvoriti još 2400 poslovnica. Međutim, važno je napomenuti kako Starbucks zapošljava u prvom redu studente i nezaposlene zbog čega tvrtka ima i veliku potporu javnosti.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više