Traži

Popis najskupljih gradova svijeta za 2013. godinu

Popis najskupljih gradova svijeta za 2013. godinu

Prema verziji Economist Intelligence Unit


Dva puta godišnje, Economist Intelligence Unit, eminentna tvrtka za istraživanja, svjetskoj javnosti predstavlja popis najskupljih gradova svijeta. U 2013. godini na najvišem položaju popisa Thе Worldwide Cost of Living našla su se dva japanska megapolisa: Tokio i Osaka.

Nakon proučavanja i uspoređivanja ukupno 400 cijena za 160 namirnica i usluga, poput hrane, kućanskih predmeta, odjeće, najma, komunalija i troškova zabave, megapolisi suvremenog Japana zasluženo su se našli na vodećoj poziciji. Prisjetimo se kako je Tokio još 1992. godine proglašen najskupljim gradom za život, uz iznimku od šest godina kada su se na toj poziciji našli Zürich, Pariz i Oslo.  

najskupljigradovi2013

Tokio, Japan

Ironično, ali smanjivanje egzistencijalnog minimuma povezano s japanskom deflacijom, slabljenjem domaće valute i porastom cijena u svijetu, nije oborilo ne tako laskavi status koji Tokio već duže vremena čvrsto drži. Čini se kako azijski gradovi apsolutno predvode po skupoći života: čak 11 od njih nalaze se na Istoku, dok je osam u Europi. 

Znakovito je što su i australski gradovi u stalnom porastu zbog brzog ekonomskog razvoja, inflacije i deviznog tečaja u zemlji. Međutim, niti jedan grad u Sjedinjenim Američkim Državama nije se našao na popisu. 

najskupljigradovi2013

Osaka, Japan

Dakle, top 10 najskupljih gradova svijeta za 2013. godinu prema The Economistu izgleda ovako:

1. Tokio, Japan
2. Osaka, Japan
3. Sydney, Australija
4. Oslo, Norveška
5. Melbourne, Australija
6. Singapore, Singapur
7. Zürich, Švicarska
8. Pariz, Francuska
9. Caracas, Venezuela
10. Ženeva, Švicarska

najskupljigradovi2013

Sydney, Australija

Tekst: M.T./L.B.

Napišite komentar