Search

Amsterdam postaje prvi grad sa samoupravljajućim brodovima

Amsterdam postaje prvi grad sa samoupravljajućim brodovima

Projekt planiran za 2017. godinu

Tekst: E.G.


Image: buro247.az

Svi se još uvijek sjećamo razdoblja kad su automobili, brodovi ili avioni koji voze bez ljudske asistencije, bili mogući samo kao popratna pojava u kakvom znanstveno-fantastičnom filmu

Budući da je Amsterdam grad s preko 160 kanala, zajedničke duljine od 100 km, nametnuo se kao idealan kandidat za projekt "Roboat". Američki MIT, u suradnji s nizozemskim Advanced Metropolitan Solutions (AMS), krenuo je u projekt vrijedan 25 milijuna dolara. Cilj projekta je istražiti mogućnost svojevrsnih brodova-robota, koji se mogu pouzdano kretati sami, a bavili bi se prevoženjem ljudi i dobara. Osim napretka u načinu upravljanja vozilima, ovakvi bi se brodovi trebali razlikovati od ostalih po još nekoliko karakteristika. Naime, u planu je i da imaju mogućnost provjere kakvoće vode, zagađenosti zraka ili prisutnosti buke. Osim navedenog, brodovi bi trebali omogućiti efikasnije načine u borbi protiv zagađenja vode. Prvi testni brodovi u planu su za 2017. godinu.

Amsterdam postaje prvi grad sa samoupravljajućim brodovima (фото 1)Amsterdam postaje prvi grad sa samoupravljajućim brodovima (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više