Search

Bečki Prater slavi 250. rođendan

Bečki Prater slavi 250. rođendan

Zaštitni znak austrijske prijestolnice

Urednik: A.P.


Glavni austrijski grad slavi 250. obljetnicu postojanja jedne od svojih glavnih turističkih atrakcija

 Bečki se Prater prvi put spominje u darovnici iz 1162. godine, a njegovo ime potječe od latinske riječi pratum što u prijevodu znači livada. Car Maksimilijan ga je 1560. godine pretvorio u lovište, a 7. travnja 1766. car Josip II. dotadašnje je carsko lovno područje prepustio široj javnosti. 250. godišnjica ovog događaja povod je za proslavu uz mnogobrojne izložbe i događanja na otvorenom. Na samom je početku Prater pružao prostor za organiziranje različitih sajmova, uprizorenja spektakularnih vatrometa i pokušaje leta s balonima. No, u 18. su se stoljeću ponukani velikim brojem posjetitelja tamo nastanili i različiti ugostiteljski objekti. 1801. otvorena je i prva atrakcija, panoramska, odnosno kružna slika unutar koje je čovjek imao dojam da je u nekom drugom gradu, te Circus Gymnastikus, gdje su se mogle pratiti predstave umjetničkog jahanja.

prater

Svoj pravi procvat Prater je pak doživio pred Svjetsku izložbu 1873. godine, a Divovski kotač koji je izgrađen 1897. godine povodom 50. obljetnice vladanja cara Franje Josipa postao je zaštitnim znakom Beča. Bečki gradski muzej koji raspolaže s velikim brojem eksponata koji potječu iz Patera ovaj je jubilej iskoristio za organiziranje izložbe koja prikazuje zanimljivu prošlost svjetski poznatog bečkog zabavnog parka. Izložba je otvorena 10. ožujka, a moći će e pogledati sve do 21. kolovoza ove godine.

Prater

Jedan dio povijesnih eksponata iz Pratera trajno je izložen i u Muzeju Partera u Planetariju u neposrednoj blizini Divovskog kotača. Paralelno s izložbom u gradskom muzeju, 16. se ožujka otvara i izložba u bečkom Židovskom muzeju.

Izložbenom se nizu posvećenom Prateru pridružuje od 31. ožujka do 31. studenog, kako i priliči, i bečki Cirkuski muzej svojom izložbom „Zemlja čuda Prater. 250. godina bečkog Patera". Povodom 250. godišnjice postojanja Partera, koji godišnje privuče preko 4. milijuna posjetitelja, ponovno će biti oživljen i tradicionalni Cvjetni korzo koji će kroz zabavni park prodefilirati 9. travnja, a u svibnju je ovim povodom planirano i otvorenje nove spektakularne atrakcije - restorana u vlaku smrti.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više