Search

Bliži se kraj suđenju Harveyju Weinsteinu, a rasplet bi mogao biti jednako kontroverzan kao i uzrok spora

Bliži se kraj suđenju Harveyju Weinsteinu, a rasplet bi mogao biti jednako kontroverzan kao i uzrok spora

Je li 25 milijuna dolara zaista dovoljno?

Tekst: M.M.


Image: Getty Images

Dvije godine nakon što je počelo suđenje, Harvey Weinstein će, čini se, zajedno s upravnim odborom svoje bankrotirane produkcijske kuće, postigao nagodbu s desecima žena koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i time pokrenule lavinu sličnih svjedočanstava. Više od 30 žena koje su u sklopu #MeToo pokret istupile s optužbama na račun posrnulog mogula između sebe će podijeliti 25 milijuna američkih dolara, s tim da, navodno, taj novac neće doći iz Weinsteinovog džepa, niti će osramoćeni producent morati priznati ikakvu krivnju.

Iako ova nagodba još mora dobiti službenu potvrdu suda i potpis svih uključenih u proces, čini se da se duga i komplicirana sudska bitka vrijedna čak 47 milijuna dolara (Weinsteinova nagodba samo je dio iste) bliži kraju. Prema informacijama trenutačno poznatima medijima, a koje se tiču nagodbe, Weinstein neće biti taj koji će plaćati kaznu, već će to učiniti njegov studio, to jest, osiguravajuće kuće koje zastupaju The Weinstein Company. Dio novca iz nagodbe, točnije 12 milijuna dolara, otići će i njegovom bratu Bobu Weinsteinu koji je, inače, svog brata dvije godine prije nego što je izbio skandal, suočio s njegovim nedjelima, kao i drugim bivšim članovima uprave The Weinstein Companyja.

Bliži se kraj suđenju Harveyju Weinsteinu, a rasplet bi mogao biti jednako kontroverzan kao i uzrok spora (фото 1)

Ovaj će dogovor, ako dobije suglasnost suda, ali i Weinsteinovih žrtava (neke se navodno već bune), riješiti građanski spor između producenta i brojnih žena koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje, no srećom, predatora neće spasiti od kaznenog progona. S druge strane, dok se u civilnoj parnici spori s više od 30 žena, kazneno se tereti za seksualno uznemiravanje tek dvije. Producent se još uvijek izjašnjava nevinim.

Leave a comment

više