Search

Büro 24/7 stranputica: Istra

Büro 24/7 stranputica: Istra

Najbolje vinarije po našem izboru


Inspirirani odličnim filmom iz 2004. godine "Stranputica", donosimo seriju članaka o hrvatskim vinskim regijama i najboljem što nude

Svi vinoljupci znaju da je Hrvatska jedna od najboljih destinacija za vinske pustolovine. Naša su vina vrhunska, konkurentna na svjetskom tržištu i brend budućnosti po kojem ćemo biti prepoznati u svim elitnim krugovima. Dovoljan je podatak da je u prošloj godini Istra uvrštena na listu vinskih destinacija u 2015. godini koja se mora posjetiti, prema odabiru renomiranog časopisa Wine Enthusiast. Prema izboru časopisa USA Today, Hrvatska je kao zemlja fantastičnog vina pretekla moćnu Kaliforniju i Toskanu. Sve je ovo dobar razlog da krenemo putem naših vinskih regija i predstavimo naš odabir vinarija u koje se možete otisnuti na hedonističko putovanje.

Kozlović

Vinarija Kozlović smještena je u skrivenoj, slikovitoj dolini Vale kraj malog istarskog mjesta Momjana. Obitelj Kozlović s proizvodnjom vina započela je još davne 1904. godine. Danas već četvrta generacija obitelji proizvodi vina koja se ubrajaju među najboljima u Istri. Vinarija je renovirana 2011. godine, te je renovacijom zadobila impozantan izgled. U 2000 kvadrata modernog zdanja nalazi se pogon za proizvodnju, kušaonica i podrumi u kojima se vino pažljivo čuva. Vinarija Kozlović dobitnik je mnogih hrvatskih i međunarodnih priznanja za kvalitetu svoga vina. U njihovo najcjenjenije vino ubraja se Santa Lucia, dok im je najzastupljenija sorta u proizvodnji malvazija. Otvorena je za posjete svakim danom od 10 do 17 sati, a posjetiocima se nudi stručni obilazak, kao i degustacija vina u posebno opremljenoj kušaoni.

Kabola

Vinarija Kabola prva je certificirana vinarija u Hrvatskoj. U vlasništvu je obitelji Markežić od 1891. godine. Nalazi se između Buja i Momjana, na sjeverozapadu istarskog poluotoka na 275 metara nadmorske visine. Pogled ispred vinarije pruža se na Alpe i Dolomite, s jedne, te bogato zelenilo netaknute prirode i morsku panoramu, s druge strane. Godina osnutka uzima se simboličnom, zato što iz tog vremena datira najstarija sačuvana butelja Momjanskog muškata, koja je plod grožđa iz vinograda obitelji. 2005. godine vinarija započinje s obnovom te se iste godine stvara brend Kabola, koji ove godine slavi desetu godišnjicu uspješnog postojanja. Kabola vina odlikuju se prepoznatljivim stilom, što je rezultat specifičnog terroira i glinene zemlje na kojoj se vinogradi nalaze. Vinarija Kabola jedina je vinarija u Istri koja koristi amfore za proizvodnju vina. Svojom Malvazijom Amforom, okrunjenom brojnim priznanjima i nagradama, posebno se ponose.

Matošević

Ime Ivice Matoševića relativno je novo među hrvatskim vinarima. Njegova priča započinje sredinom 90-ih godina, kad je vjerujući u svoj dugogodišnji san krenuo sa sadnjom prvih cijepova vinove loze. Vinski podrum obitelji Matošević smješten je u Krunčićima u Istri, gotovo najsjevernijem dijelu Mediterana. Svakodnevno je otvoren za posjetitelje od 9 do 16 sati, a najbolje ga je posjetiti uz prethodnu najavu. U sklopu podruma nalazi se i kušaonica te apartmanski smještaj za one koji žele produžiti svoj boravak. Vinogradi se nalaze na 45. paraleli, poznatoj poziciji najpoznatijih svjetskih vinograda, te tu poziciju Matošević ujedno smatra velikom privilegijom svojim vinima. Najpoznatija Matoševićeva vina su Alba Barrique, i bijela i crna Grimalda.

Coronica

Imanje obitelji Coronica nalazi se u blizini turističkog mjesta Umag, na sjeverozapadnoj obali Istre. U vlasništvu je Morena Coronica i njegovog oca Ottaviana. Tradicija proizvodnje vina u obitelji Coronica duža je od stotinu godina, no s komercijalnom proizvodnjom vina i modernizacijom podruma i proizvodnje, Moreno Coronica započinje tek 1992. godine. Vinogradi se nalaze na zemlji crvenici, na poznatom vinorodnom lokalitetu Grande Bosco, koji se godinama nalazio pod stoljetnim hrastovima koji su se protezali sve do mora. Tek je 1930-ih godina tamo započeo uzgoj vinove loze. Obitelj Coronica posebnu pažnju u svojim vinogradima posvećuje autohtonim sortama, istarskoj malvaziji i teranu. No, također u njihovom vinogradu svoje mjesto imaju i merlot i cabernet sauvignon, iz kojih nastaje vrlo cijenjeno vino Grabar.

Stancija Meneghetti

Stancija Meneghetti jedna je od najpoznatijih istarskih vinskih destinacija. Smještena je nasuprot Brijuna, okružena prekrasnim krajolikom i besprijekornim linijama prostranih vinograda. Nekad davno stancija je služila kao predah časnicima kako bi popili dobro vino i pojeli pršut. Danas je u funkciji wine hotela, gourment restorana, vinarije i podruma. Odnedavno se u sklopu vinarije nalazi i 'tasting room', zamišljen kao mjesto u kojem gosti mogu degustirati vina te uz stručno vodstvo posjetiti vinograde i impresivan vinski podrum. Vina stancije Meneghetti izvanredne su osobnosti i u potpunosti odražavaju karakter Istre. Od crnih je sorta u Meneghettijevim vinogradima najzastupljeniji merlot, dok chardonnay, malvazija i sivi pinot čine bijeli asortiman. Osim po vinima i vrhunskoj gastronomskoj ponudi, stancija Meneghetti poznata je i po proizvodnji ulja koja se nalaze među najboljima u svijetu.

Degrassi

Na blagim, osunčanim brežuljcima između Buja i Brtonigle smjestili su se vinogradi Degrassi. Vinogradi su raspoređeni na dvije istarske zemlje, bijeloj zemlji i istarskoj crvenici, te na njihovim prostorima raste čak 16 sorti vinovih loza. Vinarija Degrassi sa svojim je radom započela 80-ih godina, no prve butelje počinju puniti tek 1996. godine. Iako 20 godina vinarstva na svjetskoj razini ne predstavlja dugu tradiciju, vinariji Degrassi to je bilo sasvim dovoljno kako bi dobila titulu jednog od najpoznatijeg i najprepoznatljivijeg proizvođača vina u Istri. Vinski podrum obitelji Degrassi nudi poseban ugođaj. Tradicionalno uređena kušaona, podrum prepun drvenih bačvi i impozantna arhiva predstavljaju posebnu atrakciju za sve goste. Unutar podruma izložene su i originalne amfore iz antičkog doba, pronađene u moru i na kopnu na lokalitetu Savudrije, svjedočeći kako se ovo područje već tisućama godina nalazi na svjetskoj vinskoj cesti.

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više