Traži

Čestitamo! Zagrebački arhitektonski studio osvojio prestižnu Architecture Masterprize nagradu

Čestitamo! Zagrebački arhitektonski studio osvojio prestižnu Architecture Masterprize nagradu

Arhitektonski studio "Dva arhitekta" dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019 za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture

Urednik: E.G.


Fotografija: Damir Fabijanić

Za navedeni projekt,  studio "Dva arhitekta" koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu "Vladimir Nazor" te međunarodnu BIG SEE Architecture award. Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

Čestitamo! Zagrebački arhitektonski studio osvojio prestižnu Architecture Masterprize nagradu (фото 1)

"Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar 'uličnog izloga', tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora",  rekao je Zoran Zidarić. Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u španjolskom Bilbau.

Čestitamo! Zagrebački arhitektonski studio osvojio prestižnu Architecture Masterprize nagradu (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar