Search

Dizajneri udružili snage pa osmislili sjajan izum za spas Arktičkog oceana

Dizajneri udružili snage pa osmislili sjajan izum za spas Arktičkog oceana

Tim dizajnera udružio se te osmislio uređaj koji bi mogao pomoći stvoriti nove sante leda

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Dizajneri i arhitekti predvođeni Farisom Rajakon Kotahatuhahom osmislili su uređaj koji bi mogao biti sjajno rješenje za spas Arktičkog oceana. Naime, kreirali su stroj koji izgledom podsjeća na podmornicu, a koji bi funkcionirao na principu uranjanja u ocean, prikupljanja vode, zamrzavanja u određenom obliku te pomicanja na drugu poziciju pa ponavljanja postupka. Na taj bi se način stvorile nove ledene sante koje bi zatim, u malim, ali značajnim koracima, pripomogle oko problema kada su u pitanju klimatske promjene i ubrzano otapanje leda na Arktiku.

 

Dizajneri udružili snage pa osmislili sjajan izum za spas Arktičkog oceana (фото 1)

 

Tim dizajnera koji je na ovu ideju došao osvojio je drugo mjesto u natjecanju u organizaciji Udruženja tajlandskih arhitekata. Njihov je projekt prozvan sjajnom geoinženjerskom idejom koja bi zbilja mogla donijeti promjene kada govorimo o klimatskim promjenama.

"Glavni cilj bio je ponovno probuditi ekosistem koji pak ima direktan utjecaj na balans globalnih klimatskih promjena", rekao je Kotahatuhaha te dodao kako je njihov izum izravan odgovor na problem u Arktičkom oceanu s obzirom na ubrzano topljenje leda. Iako se provode brojne akcije koje bi zaštitile gradove od potapljanja, tim dizajnera smatrao je kako je problem bolje "spriječiti nego liječiti".

Kako cijela stvar zapravo izgleda, pogledajte u videu u nastavku.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više