Search

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent

"Nadàl con Faro11"


Od ove godine nadalje, nadamo se da će misao o toplom Božiću postati sinonim za bajkovito mjesto uz more, točnije – Rovinj

Najčešće se misao o adventu veže uz toplo okićene trgove i snijegom prekrivene ulice kontinentalnih gradova i mjesta; blještavilom i vrevom okupani glavni trgovi poput nekih srednjoeuropskih destinacija ili nostalgijom osvijetljena druženja podno dimnjaka planinskih utočišta. Različite kulise za stilski savršenu blagdansku ideju, ali gotovo uvijek u kontinentalnim krajevima. Rijetko u maštanjima o Božiću prizivamo slike primorskih mjestašaca.
Ovogodišnji adventski program Grada Rovinja ostvaren je u suradnji s brojnim udrugama, sudionicima u kulturi i širim građanstvom. Za većinu dekorativnih, glazbenih i edukativnih sadržaja zaslužna je udruga za razvoj kreativnih industrija – Faro11. Inicijativa nosi naziv "Nadàl con Faro11" i obuhvaća čarobnu paletu audio-vizualnih, olfaktivnih, taktilnih i gustativnih aktivnosti koje građanima i svim posjetiteljima Rovinja pruža ne samo mogućnost prepuštanja čarima adventskog ugođaja, već i priliku sudjelovanja u kreiranju istog. Program "Božić s Faro11" započeo je s postavljanjem bora na glavnom gradskom trgu.

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent (фото 1)

Trg krasi čelična konstrukcija u obliku bora u izradi Rovinjanina Mladena Lakovića. Praznina između okvira konstrukcije prostor je za dekoraciju koja se iz godine u godinu mijenja i otvara mjesto inovativnosti, kreaciji i domišljatosti pojedinaca ili skupina koje ga ukrašavaju. Ove godine ukrase izrađuju članovi udruge Faro11, pri čemu recikliraju kuglice korištenih prethodnih godina. Važno je napomenuti kako za sve nadolazeće adventske godine funkcija dekoriranja bora nije isključivo prepuštena udruzi i njezinim članovima već otvorena za sve pojedince i skupine koje svojim idejama i aktivnostima žele doprinijeti gajenju adventskog duha grada. Osim doprinosa "neke nove" estetske kakvoće novi bor ima i svojevrsnu socijalno-kohezivnu funkciju okupljanja građanstva. Naime, u "podnožju" konstrukcije postavljene su prigodne drvene klupice koje pozivaju na druženje, bivanje, ćaskanje i uživanje u samom boru, ali i ostalim sadržajima koji čine cjelinu projekta "Božić s Faro11". Dodatno, udruga je od ove godine zadužena za dekoraciju gradskog sata, Balbijevog luka te osmišljavanje popratnog božićnog programa i aktivnosti na glavnom gradskom trgu i prostorima Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent (фото 2)
Ako još uvijek niste posjetili Rovinj u znaku "Nadàla con Faro11" koji je glazbeno u stilu 80-ih započeo 6. prosinca prigodnim Vinyl druženjem uz bor još uvijek nije kasno. Naime, cijela inicijativa traje sve do 26. prosinca 2015. i osim glazbeno-plesnih večeri u samom centru ovog rijetko pitoresknog gradića, osmišljen je program aktivnog stvaralaštva. U Zavičajnom muzeju Grada Rovinja organiziran je program uz pomno oko Fara11, njegovih suradnika i prijatelja na svakodnevnim susretima za sve uzraste. Proniknut će se u najrazličitija umijeća stvaranja; od budne mirnoće pri izradi origamija, modernog blagovanja kroz izradu digitalnih čestitki, čežnjom obojenog umijeća pričanja priča preko cvjetne igre slaganja ikebana i još mnogih aktivnosti.

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent (фото 3)
Kako dinamika stvaranja osim što oplemenjuje duh, nerijetko i uzrokuje nepremostive gustativne potrebe, rovinjski ekomuzej Batana od 19. 12. – 6. 1. 2016. krijepi znatiželjnike nizom recepata osmišljenih i izvučenih iz tradicije mediteranske božićne kuhinje. Sve na glavnom gradskom trgu, podno novog božićnog drvca i pred vizurom impresivne stogodišnje zgrade novouređenog hotela Adriatic.

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent (фото 4)
Cjelokupan stvaralački zamah inicijative Božića s Faro11 još će se dvaput začiniti vrhunskim plesnim susretima, čija se kulminacija najavljuje na sam Badnjak uz DjFusiona, DjFaro Selektora i, naravno, posebnog gosta iznenađenja. 
Svi ste pozvani da se priključite, elegantno preoblikujete svoj obrazac o idealnom adventu, potiho otključate neki dio sebe koji ste zaboravili po putu, dozvolite sebi nešto potpuno novo ili jednostavno – provedite Božić na moru.

Gradić Rovinj ove godine na poseban način obilježava advent (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više