Traži

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača

Palača Erdödy-Drašković


Fotografija: daz.hr

Ovog četvrtka, u 13 h svi Zagrepčani ili, pak, oni koji se samo zateknu u ovom gradu imat će priliku ući u prostorije jedne od najljepših gradskih palača na Gornjem gradu...

Državni arhiv u Zagrebu smjestio se u prostorijama prekrasne gornjogradske palače Erdödy-Drašković, a ovog su četvrtka odlučili otvoriti vrata svog dvorišta i prostora na adresi Opatička 29 svim zainteresiranima. Na ovoj adresi dio Državnog arhiva nalazi se od 1947. i pokriva gotovo četvrtinu Hrvatske. Kao takav je itekako bitan za povijest i pohranu podataka, a ovom gestom, poručuju iz arhiva, žele građanima približiti tu važnost.

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača (фото 1)
Točan datum ove vjerojatno Felbingerove jednokatnice i adaptacije dvokatnice još nije utvrđen, ali po svoj prilici bilo je to oko 1835. godine.

"Osim skromnog i skladnog bidermajerskog pročelja, kuća u Opatičkoj 29 ima naročito lijepo oblikovane dvije veže nadsvođene gdjegdje i dvostrukim pačetvorinastim kupolastim svodovima. Zbog zakrivljenosti jedne veže oni se lepezasto šire, pa su jedini primjer ovakve nepravilne svodne konstrukcije u Gornjem gradu. Prizemne prostorije također su nadsvođene pačetvorinastim kupolastim svodovima. U vrijeme ove klasicističke gradnje bila je i stara zgrada na gradskom bedemu pregrađena i tada je dobila neke krasne klasicističke detalje: drvena vrata s motivom kopalja, nadvratnike, kovanu balkonsku ogradu prema Tuškancu (u prizemlju).

(prema: Lelja Dobronić: Zagrebački Kaptol i Gornji grad nekad i danas. Zagreb, 1988., str. 384.)

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača (фото 2)
Poslije Draškovića kratko je vrijeme bio vlasnikom veleposjednik Ivan Kuković, a 1850. kupio je kuću državni erar za potrebe financija. Pretpostavlja se da je stariju kasnobaroknu dvokatnicu izgradio grof Aleksandar Erdödy na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača (фото 3)

Javnosti se otvara jedna od najljepših zagrebačkih palača (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor