Search

Jeste li čuli za flotation terapiju od koje ćete spavati kao beba?

Jeste li čuli za flotation terapiju od koje ćete spavati kao beba?

Jedan sat floating terapije vrijedi kao četiri sata sna

Tekst: F.Š.


Image: Unsplash,
Instagram

Svakodnevno svjedočimo novim metodama koje se pokušavaju uhvatiti u koštac sa stresom, bilo da je riječ o meditaciji, jogi, trčanju, masaži ili pak različitim antistres terapijama. Kao sastavni dio suvremenog doba, stres je najčešće uzrokovan okidačima iz svakodnevnog okruženja kao što su umor i prekomjerni rad, a jedna od onih recentnijih metoda borbe protiv stresa je i takozvani floatation, odnosno terapija plutanja.

Terapija se smatra novim oblikom meditacije koji transportira naš um i tijelo na neko "sretnije" mjesto te ublažava tjeskobu i napetost. Flotation smanjuje visoki krvni talk, ubrzava oporavak od ozljeda do tri puta, ublažuje simptome astme, artritisa, migrene i glavobolje. No kako zapravo ovo funkcionira?

Jeste li čuli za flotation terapiju od koje ćete spavati kao beba? (фото 1)

Terapija se odvija u spremnicima s morskom soli iz Mrtvog mora gdje zapravo plutate na površini vode, jednako onako kako biste i u moru. Tretman se istodobno kombinira s opuštajućim zvukovima, mirisima i svjetlima, a preporučuje se svima onima koji pate od stresa, nesanice ili napetosti. Stručnjaci navode da jedan sat floating terapije vrijedi kao četiri sata sna, a ističe se i kako pospješuje koncentraciju i kreativnost.

Začetci ove terapije datiraju iz pedesetih godina prošlog stoljeća kada je dr. John C. Lilly, neuro-psihijatar radio istraživanje o podrijetlu svijesti. Uronio je u bazen zasoljene vode unutar mračne prostorije, a svoje je iskustvo opisao kao svojevrstan preporod. Korisnici floating terapiju opisuju kao meditaciju, relaksaciju i oporavak mišića u jednom, a ističu kako nakon nje spavaju kao bebe. No važno je napomenuti kako se ova terapija ne preporučuje ljudima koji pate od klaustrofobije, kao i epileptičarima te osobama sa zaraznim bolestima i otvorenim ranama na koži.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više